«Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»;

Tην στιγμή που η ελληνική αριστερά ψάχνεται ακόμη για το πιο πρέπει να είναι το μέλλον της χώρας, εντός ή εκτός ΕΕ και αναλώνονται στην μιζέρια του θλιβερού μας μικρόκοσμου με ανούσια κινήματα τύπου Κερατέας και «δεν πληρώνω», στην Ευρώπη η αριστερά ξεπερνά τα ταμπού και συζητά με πράσινους ακόμη και φιλελεύθερους για το μέλλον μιας ενωμένης πολιτικά κοινωνικής Ευρώπης!

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» – ο δρόμος προς μια υπερεθνική κοινωνία; Αυτό ήταν το θέμα συζήτησης στο Ευρωκοινοβούλιο πριν από δυο μέρες όπου πήραν μέρος πολιτικοί, συγγραφείς και επιστήμονες.

Έχει σβήσει σήμερα η ιδέα ενός ευρωπαϊκού ομοσπονδιακού κράτους ή είναι πιο ζωντανή παρά ποτέ; Ορισμένοι μιλούν για την ενίσχυση των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ιδίως τώρα με την κρίση του ευρώ, ενώ άλλοι βλέπουν μεγαλύτερα περιθώρια για εναρμόνιση των πολιτικών στα πλαίσια της ΕΕ. 

Για τον Γερμανό πρώην υπ. Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ όλα αυτά είναι πολύ παραδοσιακά και υποδηλώνουν ότι υπερεκτιμάται ακόμη ο ρόλος των εθνικών κρατών. Ο Γιόσκα Φίσερ επιρρίπτει στην ΕΕ εθελοτυφλία και στρουθοκαμηλισμό: 

«Το βρίσκω πολύ διασκεδαστικό να βλέπω του Ευρωπαίους να ανησυχούν για την παραχώρηση των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων και παράλληλα να ξεχνούν πως στην πραγματικότητα παραχωρούν καθημερινά μέρος της κυριαρχίας τους και χάνουν. Δεν παραχωρούν όμως στις Βρυξέλλες κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά κάπου αλλού.» Και αυτό το “κάπου αλλού” δεν είναι ούτε καν πια ο καλός παλιός σύμμαχος οι ΗΠΑ, αλλά οι χώρες της ανατολικής Ασίας, οι οποίες τώρα με την κρίση του ευρώ μπήκαν δυναμικά στο παιχνίδι προσφέροντας τη βοήθειά τους.

Η θέση του Γίοσκα Φίσερ είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αντιπαραθέσει στην επιρροή των χωρών της Ασίας την πολιτική της ενοποίησής της. Ο Γερμανός πολιτικός κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να το θέσουν ως θέμα στην κοινωνία. Διότι κατά την άποψή του  η ευρωπαϊκή πολιτική είναι ξένη στους Ευρωπαίους πολίτες, όσο παραμένει ζήτημα μιας ελίτ και ασκείται από λίγους.

Εσχάτως φαίνεται να δημιουργείται ένα κίνημα, καταρχήν στη βάση προσωπικοτήτων κύρους, που φιλοδοξεί να συνδυάσει την θωράκιση της ευρωζώνης από την κρίση με την ουσιαστική εμβάθυνση της ενοποίησης και την ουσιαστική σύγκλιση. Μάλιστα, προτείνεται η επαναφορά στο προσκήνιο του στόχου της «Κοινωνικής Ευρώπης», ως συμπληρωματικής της οικονομικής ενοποίησης.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από την τελευταία σύνοδο κορυφής πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά μια «σκιώδης σύνοδος κορυφής», στην οποία δε μετείχαν πολιτικά κόμματα αλλά προσωπικότητες – ακόμη κι αν κάποιες από αυτές έχουν πολιτική ιδιότητα. Ανάμεσά τους ο «πατέρας» της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ζακ Ντελόρ, ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωκοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκυ Βερχόφσταντ, κι ο επικεφαλής των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, παλαιότερα γνωστός ως «κόκκινος Ντάνυ».

    Η «σκιώδης» σύνοδος εξέδωσε μάλιστα και συμπεράσματα, όπου αναφέρεται ότι δεν επαρκεί η δημοσιονομική πειθαρχία, αλλά απαιτούνται κι επενδύσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης, προτείνοντας μάλιστα 10ετές πλάνο ύψους 4 τρισ. ευρώ, προερχόμενα κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Ως τομείς έμφασης για επενδύσεις θεωρούν την παιδεία, τις μεταφορές και τις ενεργειακές υποδομές.

    Παράλληλα, σε χωριστό κείμενο, οι κ.κ. Βερχόφσταντ και Ντελόρ, από κοινού και με τον έτερο πρώην πρόεδρο της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι, προτείνουν μελλοντικά η Κομισιόν να έχει τη δυνατότητα να επιβάλει αυστηρούς κανόνες στα κράτη – μέλη για την ηλικία συνταξιοδότησης, το φόρο επί των επιχειρήσεων, τους μισθούς και τις δαπάνες στην έρευνα και τεχνολογία, όλα αυτά εν ονόματι της σύγκλισης.

    Ο ειδικός σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, Όλαφ Κραμ, από την πλευρά του, θεωρεί ότι η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει και την αφορμή για μια «αναβίωση» της αντίληψης για την Κοινωνική Ευρώπη.

    Όπως και να έχει, είναι προφανές πως όσο συνεχίζεται η κρίση, αλλά και οι πολιτικές λιτότητας, θα αναζητούνται εναλλακτικές πολιτικές. Ίσως δεν είναι τυχαίο πως αμέσως μετά τη «σκιώδη» σύνοδο κορυφής ο Ζακ Ντελόρ συναντήθηκε με το Γιώργο Παπανδρέου και συμφωνήθηκε, μεταξύ άλλων, η έλευση του πρώην προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα.

 Το ΕυρωπαΊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

 Εναλλακτικό σχέδιο για την οικονομική ανάκαμψη και δημοσιονομική εξυγίανση της Ευρώπης παρουσίασε  τον Μάρτιο  στο Ζάππειο Μέγαρο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πολ Ράσμουσεν
Βάσει του σχεδίου του ΕΣΚ, σε πέντε χρόνια θα δημιουργηθούν 8 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας σε σύγκριση με το δρόμο που προτείνει ο γαλλογερμανικός άξονας με την συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 25ης Μαρτίου.

Αναφερόμενος στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας που προωθούν Βερολίνο και Παρίσι, ο κ. Ράσμουσεν τόνισε ότι δεν αποτελεί εργαλείο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ένα μέγεθος για όλες τις χώρες, επισήμανε τονίζοντας ότι έτσι η διαφορά μεταξύ Βορρά και Νότου θα διευρυνθεί. Αυτό που πρέπει να γίνει, σημείωσε, είναι να δοθούν περισσότεροι πόροι στον χρηματοπιστωτικό μηχανισμό για να ηρεμήσουν οι αγορές. ενώ πρόσθεσε πως προϋποθέσεις επιτυχίας της Συνόδου Κορυφής είναι να αποφασιστεί η μείωση των επιτοκίων για την Ελλάδα και την Ιρλανδία, να αποφασιστεί η έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και να ενισχυθεί ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός μηχανισμός.

Προφανώς οι διεργασίες για σημαντικές εξελίξεις στην ΕΕ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, εμείς όμως εδώ ακόμη παίζουμε με το παλαιοκομματικό σύστημα που μας οδήγησε στην καταστροφή.

Η αριστερά στην Ευρώπη μιλά ανοιχτά πλέον για την δημιουργία των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης, στην Ελλάδα όμως οι κάθε λογής Λαφαζάνηδες ονειρεύονται επιστροφή στην δραχμή.

Αναρωτιόμαστε αν θα υπάρξουν πανευρωπαϊκά κόμματα μήπως και καταφέρουμε κι απαλλαγούμε από τους θλιβερούς και μίζερους εκρπόσωπους της εγχώριας πολιτικής σκηνής…

 

Advertisements

2 thoughts on “«Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης»;

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s