Εκκλησιαστική περιουσία – λεφτά υπάχρουν!

Όταν σήμερα σύσσωμος ο ελληνικός λαός, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, κόμματα, φορείς…ψάχνουν να βρουν χρήματα για την  αποφυγή της χρεοκοπίας, ουδείς διανοείται  να θίξει το καυτό θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Πιθανόν κάποιοι να νομίζουν πως δεν είναι και τόσο μεγάλη που να αξίζει να ασχοληθούμε και που θα έδινε λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Αν όμως μαθαίνατε πως αυτή μπορεί να ανέρχεται ως και δέκα φορές το ελληνικό χρέος;

Όχι η εκτίμηση δεν είναι υπερβολική και είναι απορίας άξιο γιατί κανείς από τους φύλαρχους της αριστεράς δεν ξεσηκώνει τον κόσμο να απαιτήσει αυτά που η εκκλησία εδώ και αιώνες του έχει κλέψει!!!

Αναλώνονται σε ψευτοεπαναστατικές ανούσιες δράσεις που κανένα αποτέλεσμα δεν φέρουν παρά μόνον δημιουργούν προβλήματα σε άλλους πολίτες ή ενθαρρύνουν κατάπτυστες νοοτροπίες που μας οδήγησαν στην κοινωνική κατάρρευση όπως το «κίνημα» της Κερατέας και ποιούν την νύσσα για ένα τόσο σοβαρό θέμα που ουσιαστικά λύνει το πρόβλημα χρέους της χώρας μια και καλή!

 H εκκλησιαστική περιουσία καλύπτεται από ένα αδιαφανές πλέγμα που «υφαίνουν» περισσότερα από 10.000 Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (μητροπόλεις, ναοί, μονές, προσκυνήματα, ιδρύματα, κληροδοτήματα και άλλα). Ο ιστός αυτών των ΝΠΔΔ, κρύβει αποτελεσματικά την εκκλησιαστική περιουσία από τα αδιάκριτα μάτια των «αντικληρικών». Είναι δε τόσο καλά προστατευμένο το μυστικό, που ούτε η κεντρική διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος μπορεί να έχει εικόνα για την περιουσία των μονών και των μητροπόλεων.

Κάθε ένα από αυτά τα ΝΠΔΔ έχει δική του ανεξάρτητη οικονομική διαχείριση, γεγονός που καθιστά το εγχείρημα για την καταμέτρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λίγο-πολύ ανέφικτο. Εξάλλου και για τη γνωστή ιδιοκτησία της Εκκλησίας δεν μπορεί να βγει ασφαλές συμπέρασμα, διότι ουδείς μπορεί να αποτιμήσει, λόγου χάρη, την αξία των δασών, των χορτολιβαδικών εκτάσεων αλλά και των δεσμευμένων από δήμους και κράτος οικοπέδων.

Το οργανόγραμμα της Εκκλησίας χωρίζεται σε τέσσερις ομάδες. Την κεντρική διοίκηση, τις ιερές μητροπόλεις, τις ιερές μονές και τους ενοριακούς ναούς. Οι ομάδες αυτές διοικούνται από συλλογικά όργανα. Οι ιερές μητροπόλεις από τα μητροπολιτικά συμβούλια, οι ιερές μονές από τα ηγουμενοσυμβούλια και οι ενοριακοί ναοί από τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Με εξαίρεση τα ηγουμενοσυμβούλια που απαρτίζονται μόνο από μοναχούς, όλα τα άλλα όργανα διοίκησης περιλαμβάνουν ως μέλη και «λαϊκούς».

Πολύ πρόχειροι υπολογισμοί, φέρουν την περιουσία του ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος να ανέρχεται σε τουλάχιστον δεκαπέντε δισεκατομμύρια (15.000.000.000) ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και η ανυπολόγιστη-αμύθητη περιουσία των περίπου δυόμισι χιλιάδων (2.500) μοναστηριών. Εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης, εκατοντάδες οικοδομικά τετράγωνα, μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ αποτελούν την εκκλησιαστική περιουσία. Ωστόσο, το «ιερό» θησαυροφυλάκιο είναι τόσο βαθύ που αρκεί μία και μόνο αναφορά.

Πέντε μονές που προσέφυγαν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εναντίον του νόμου Τρίτση αποτιμούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο αστρονομικό ποσό των 8 τρισ. δρχ. (!!!). Και μάλιστα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τους επιδίκασε το ποσό των 3 τρισ. δρχ. Μπορεί να φανταστεί κανείς ότι εάν η περιουσία των 5 μονών άγγιζε πριν μια 20ετία τα 3 ή 8 τρισ. δρχ., τότε πώς μπορεί κανείς να υπολογίσει την περιουσία των 2.500 μοναστηριών και ναών σε όλη τη χώρα; Mόνον η μοναστηριακή περιουσία υπολογίζεται περί τα 2,5 με 5 τρις ευρώ δηλαδή  6-12 φορές  μεγαλύτερη του χρέους της Ελλάδος

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αλλά και στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η συνολική έκταση της εκκλησιαστικής περιουσίας φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Απ΄ αυτά 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις και 189.000 γεωργικές. Και περίπου 400.000 στρέμματα χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα» αφού γι΄ αυτές τις εκτάσεις δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας. Έχει, επίσης, σημειωθεί ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει παράλληλα και ολόκληρα νησιά και βραχονησίδες (!) σε νησιωτικά συμπλέγματα, όπως π.χ στις Σποράδες και στις Κυκλάδες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φέρεται μεταξύ άλλων να διαθέτει περίπου οκτακόσια (800) κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα. Όσον αφορά δε την ρευστότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπολογίζεται σε μερικές δεκάδες (ίσως και εκατοντάδες) εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα η Εκκλησία της Ελλάδος έχει συστήσει δύο Ανώνυμες Εταιρίες (Α.Ε.), μία για την διαχείριση κοινοτικών κονδυλίων, με την επωνυμία «Υποστήριξη Επιχειρησιακών και Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων Μελετών και Έργων, Ανώνυμη Εταιρία» και μία για την διαχείριση της περιουσίας της.

 Η μισθοδοσία των κληρικών γίνεται από το τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ετήσιο κονδύλι φτάνει στο ύψος του 1 εκατομμυρίου ευρώ ετησίως.

 Συνεπώς στο σύνολό της η εκκλησιαστική περιουσία πρέπει να ξεπερνά τα  5 τρις ευρώ δηλαδή δεκαπέντε  φορές το ελληνικό χρέος!

Επίσης είναι μέτοχος στην Εθνική Τράπεζα στην Εμπορική και σε άλλες που έχουν δανείσει το ελληνικό κράτος με τοκογλυφικά επιτόκια  6% και έχουν στα χέρια τους περίπου το 40 %  του ελληνικού χρέους

 «Η δυναμική πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ επιβεβαιώθηκε και με την αγορά “1.600.000”μετοχών της Εθνικής Τράπεζας η οποία καλύφθηκε με την συμμετοχή των διαθεσίμων της Εκκλησίας της Ελλάδος – ΕΚΥΟ (Αποφ. ΔΙΣ 31-07-2008).Ήτοι το σύνολο των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας της Εκκλησίας της Ελλάδος –ΕΚΥΟ την 31-12-2008 ανήλθε εις το ύψος των 7.785.405 τεμαχίων».

ΑΝΑΡΩΤΙΕΣΤΑΙ ΑΚΟΜΗ ΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ;

Advertisements

17 thoughts on “Εκκλησιαστική περιουσία – λεφτά υπάχρουν!

 1. ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΕΙΑ ΣΟΥ, ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΠΟΧΑΥΝΟΜΕΝΟΣ,ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΑΪΖΟΥΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΤΟ ΠΟΠΟΛΟ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ,ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΛΑΙΕΙ,ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΣΟΠΑΝΟ?
  ΤΡΕΜΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΔΕΑ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ, ΔΥΣΤΥΧΩΣ ( Η ΕΥΤΥΧΩΣ?)ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΤΟΥΣ,ΕΓΩ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΩ ΜΟΝΟΣ ΜΟΥ,ΘΑ ΚΟΙΤΑΞΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ, ΑΡΚΕΤΑ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑ ΜΕ ΤΑ ΚΟΙΝΑ, ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ, ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ.Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ ΦΙΛΕ,ΔΙΟΤΙ ΠΟΥΛΑΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΑΙΩΝΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΥΤΟ,ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΜΕ.

 2. Παράθεμα: Ανώνυμος
 3. Επαθα σοκ ! πως τολματα και αγγιζεται τον κληρο !πς θα φερουν εισ περαν το Αγιο Εργο τους ;; ΗΜεγαλη Πορνη που τα εχει κανει πλακακια με τους πολιτικους Γκομενους .. αλλα η καταστροφη της θα ειναι ξαφνικη πολυ ξαφνικη !!

 4. Η εκκλησιαστική περιουσία που αναφέρεστε δεν είναι προϊόν κλοπής όπως το παρουσιάζετε… Συνήθως είναι εισφορές και δωρεές πιστών (τάματα). Να πιάσετε τους πραγματικούς κλέφτες πολιτικούς που ζουν για να κλεβουν και να ανέχονται καταστάσεις και ξεπουλούν την πατρίδα στους ξένους μόνο και μόνο για να κυβερνήσουν.

  • Το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής εκκλησιαστικής περιουσίας κλάπηκε από τους Έλληνες αυτούς οι οποίοι τα πρωτοχριστιανικά χρόνια ηρνούντο να ασπασθούν το ξένο προς την δική τους ευγενή ιδιοσυγκρασία και κοσμοαντίληψη ανατολίτικο Παύλειο Δόγμα, οι οποίοι εθανατώνοντο και αυτομάτως εδημεύοντο όλα τα περιουσιακά του στοιχεία από την Ιουδαιογενή – Ιουδαιοφερμένη θρησκεία. Επίσης τα τάματα και οι δωρεές που αναφέρσθε είναι και αυτό μία μορφή κλοπής αφού επήλθαν και συνεχίζουν ωσημέραι να επέρχονται από την μεθοδική εξαπάτηση του αποχαυνωμένου ποιμνίου που έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στις παραπλανητικές υποσχέσεις των πνευματικών του ταγών για δήθεν ζωή …μετά θάνατον ώστε να ιεροποιηθεί η κλοπή και να γίνει τοιουτοτρόπως εφικτή με την συγκατάθεση και προθυμία τού άβουλου πιστού.

 5. Συγχαρητήρια για την δημοσίευση! Όλοι σχεδόν κάνουν πως δεν ακούνε!

  Να μία ενδιαφέρουσα εξαίρεση:

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s