Η «ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» της πλατείας – η νέα μάσκα της αριστεράς!

Μπορεί να ξεκίνησε ως κάτι αυθόρμητο ή έστω απομίμηση του αντίστοιχου ισπανικού κινήματος όμως όπως συνήθως στην ιστορία των κοινωνικών κινημάτων της νεότερης Ελλάδος, η αριστερά έσπευσε να το καπηλευθεί.

Όπως έγινε με το ΕΑΜ όταν χιλιάδες έλληνες χωρίς ιδεολογική ταυτότητα έτρεξαν στα βουνά για να αγωνιστούν ενάντια στον κατακτητή, η αριστερά με αισχρό τρόπο έσπευσε να τους χρεωθεί. Όπως στο Πολυτεχνείο όταν ως γνωστόν το ΚΚΕ για ημέρες μίλαγε για δήθεν προβοκάτορες στη Νομική, μόλις είδε πως έχει απήχηση στον κόσμο και η φωτιά άναψε και στο Πολυτεχνείο έστειλε τον κομματικό στρατό του να αναλάβει και να καπελώσει το κίνημα.

Σήμερα στο λεγόμενο κατ’ ευφημισμό κίνημα για την άμεση δημοκρατία και τον δήθεν ακομμάτιστο χαρακτήρα του βλέπουμε να κυριαρχούν τα συνθήματα συγκεκριμένων χώρων της αριστεράς του Αλαβάνου, του ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπών αριστερίστικων γκρουπούσκουλων…

Κατ’αρχήν στις συνελεύσεις μετέχει ένας πολύ μικρός αριθμός – όχι πάνω από 100 με 300 άτομα – σε σχέση με το πλήθος που υποτίθεται στηρίζει το κίνημα. Εκ των πραγμάτων οι υπόλοιποι δεν μπορούν να συμμετέχουν αφού δεν υπάρχει καμία σοβαρή οργάνωση παρά στα πλαίσια ενός χάππενινγκ.

Ωστόσο οι αποφάσεις που παίρνονται παρουσιάζονται ως απόφαση όλου του πλήθους που στηρίζει το κίνημα! Τα θέματα που μπαίνουν προς συζήτηση και ψήφιση είναι στην ουσία προκαθορισμένα από ένα πυρήνα 100 – 200 ατόμων που κρατά στην πραγματικότητα στα χέρια του την όποια οργάνωση.

Μπροστά στη «Λαϊκή Συνέλευση» έχει κρεμαστεί ένα μεγάλο πανό της «Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου» του Χρέους, μία πρωτοβουλία που στηρίζει και προωθεί σε μεγάλο βαθμό η ελληνική Αριστερά (πχ Αλαβάνος, Αριστερό Βήμα Διαλόγου) Διοργανώνουν ομιλίες όπου μετέχουν δήθεν ειδικοί οικονομολόγοι όπως ο Καζάκης ιδρυτικό μέλος της Σπίθας του Θεοδωράκη, που υποστηρίζουν ανοιχτά την επιστροφή στην δραχμή.

Το μεμπτό δεν είναι πως αυτοί λένε την γνώμη τους, κάθε άλλο Το τραγικό είναι πως ούτε τεκμηριώνουν τις απόψεις τους αλλά το χειρότερο δεν υπάρχει πουθενά αντίλογος. -μόνον χειροκροτητές – και αυτοί οι άνθρωποι μιλάνε στο όνομα της άμεσης δημοκρατίας.

Επειδή τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με προσοχή και τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στην επίσημη σελίδα του κινήματος στο facebook, διαπίστωσα πως κάποιοι άτυχοι που έθεσαν προς συζήτηση τα αυτονόητα – δηλαδή να ακουστούν και γνώμες ειδικών που είναι κατά της επιστροφής στην δραχμή και να μας εξηγήσουν τις συνέπειες από ένα τέτοιο σενάριο – σας πληροφορώ πως δέχτηκαν μέχρι και απειλές για κρεμάλες.

Σε καμία συνέλευση μέχρι τώρα δεν έχει ακουστεί ο παραμικρός αντίλογος στις θέσεις των ατόμων που ουσιαστικά διαχειρίζονται το φόρουμ και που όλως τυχαίως πάντα συμπίπτουν με τις θέσεις πολύ συγκεκριμένων χώρων της αριστεράς

Προφανώς έτσι αντιλαμβάνονται κάποιοι την Δημοκρατία και ασελγούν πάνω της και τραμπουκίζουν στο όνομά της.

Πρόσφατα εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο κίνημα και οι μητροπολίτες Αμβρόσιος και Άνθιμος – γνωστοί πεφωτισμένοι δημοκράτες – και φυσικά ουδείς εξ αυτών ενοχλήθηκε. Αντιθέτως ο μεγάλος αντίπαλος του σκοταδιστή Άνθιμου έφαγε άγριο κράξιμο στην Θες/νίκη – ο Μπουτάρης – που η παρουσία του είναι ότι πιο προοδευτικό έχει να επιδείξει τις τελευταίες δεκαετίες η πόλη στον δημόσιο βίο της. Παρ΄όλο το χουλιγκάνικο κράξιμο ο Μπουτάρης επιχείρησε να πάρει τον λόγο για να κάνουν διάλογο και του το ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ φωνάζοντας εν εξάλλω πως έχει υποχρέωση να ακούσει τις αποδοκιμασίες των πολιτών.

Αυτοί οι άνθρωποι όχι μόνον καπηλεύονται με αισχρό τρόπο την ιδέα της Άμεσης Δημοκρατίας και την χρησιμοποιούν ως δούρειο ίππο για να περάσουν τις ιδεολογικές τους γραμμές – ιδεοληψίες αλλά προφανώς ούτε και στο ελάχιστο δεν μπορούν να κατανοήσουν τι πραγματικά σημαίνει Δημοκρατία.

Αυτό που βλέπουμε είναι αφορισμοί λαϊκισμοί, γενικεύσεις, αοριστολογίες. Πουθενά μια συγκεκριμένη υλοποιήσιμη πρόταση ή έστω την πρόθεση για αναζήτηση ρεαλιστικών λύσεων, Υπάρχουν βεβαίως και φωνές που αρθρώνουν έναν ουσιαστικό λόγο αλλά δυστυχώς πνίγονται στην εύκολη συνθηματολογία και σε οργισμένες άναρθρες κραυγές όχλου που θυμίζουν εποχές Ιεράς Εξέτασης. Έτοιμοι να κάψουν στην πυρά κάθε αιρετικό που θα τολμήσει έστω κάτι να ψελλίσει εναντίον της δικής τους Ιερής Αγελάδας, τον λαό.

Μην τολμήσει λοιπόν κανείς να μιλήσει περί ατομικών ευθυνών ή για τις παθογένειες της νεοελληνικής κοινωνίας, αυτομάτως θα γίνει το κόκκινο πανί σε ένα πλήθος που μετά βίας κρατιέται από το να μετεξελιχθεί σε όχλο που θα ζητά εκδίκηση από το σάπιο πολιτικό σύστημα.

Το πρόβλημα γι’αυτούς είναι ξεκάθαρο κι έχει εντοπιστεί. Φταίνε οι πολιτικοί, φταίνε οι κουτόφραγγοι, φταίνε οι άλλοι- ποτέ όμως αυτή η ιερή αγελάδα – ο λαός. Τι καθόμαστε λοιπόν, ας κάνουμε ντου να τους φάμε κι έτσι όλα μας τα προβλήματα θα λυθούν. Δυστυχώς αυτή είναι η κυρίαρχη λογική σε αυτό το περίεργο πλήθος.

Στην αρχή πίστεψα πως έστω και με αυτό τον στρεβλό και άρπα κόλα τρόπο και μόνον που έχει αρχίσει να συζητιέται η άμεση δημοκρατία, είναι κάτι θετικό. Τώρα όμως αρχίζω όχι να προβληματίζομαι αλλά να τρομάζω. Δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της ζημιάς που προκαλούν στην ιδέα για πραγματική Δημοκρατία την οποία από ότι φαίνεται ο κόσμος την ζητά και την απαιτεί – ανεξάρτητα αν έχει την παιδεία για να μπορέσει να την διαχειριστεί – όμως στο τέλος όταν το πανηγυράκι τελειώσει αυτό που θα μείνει στον απογοητευμένο κόσμο θα είναι η αίσθηση πως όλοι ίδιοι είναι ποια άμεση δημοκρατία και κουραφέξαλα.

Μπράβο παιδιά της αδιόρθωτης ελληνικής αριστεράς, πάλι το κάνατε το θαύμα σας– καλύτερους διασώστες δεν θα μπορούσε να βρει το σύστημα:!

Advertisements

2 thoughts on “Η «ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» της πλατείας – η νέα μάσκα της αριστεράς!

  1. Φίλε μου έχω ακριβώς τα ίδια προβλήματα που έχεις κι εσύ με την όλη υπόθεση της συνέλευσης και του κινήματος. Ίσως να εθελοτυφλώ αλλά δεν πιστεύω ότι η ευκαιρία για ένα πραγματικά σοβαρό κίνημα πραγματικής και όχι άμεσης δημοκρατίας δεν έχει χαθεί εντελώς. Είμαι ένας από αυτούς που ανεβαίνουν πάνω και προσπαθούν να μιλήσουν ουσιαστικά αλλά όπως λές ο όχλος δεν θέλει να σκέφτεται αλλά να φωνάζει συνθήματα. παρ όλα αυτά έχω δεί ότι η συνέλευση και γενικότερα ο κόσμος που κατεβαίνει σύνταγμα δεν είναι αρνητικός σε πιο συκγεκριμένες και πιο ανοιχτόμυαλες προσεγγίσεις των ουσιαστικών θεμάτων. Σήμερα σκοπεύω να ξαναμιλήσω και να τους τα χώσω μέχρις εσχάτων. Τουλάχιστον να μην νομίζουν οτι μπορούν να μας δουλέψουν όλους μας. Σε καλώ κι εσένα και όλους όσους βλέπουν τί πάει να γίνει με μία τόσο στενόμυαλη και παρωπιδοφόρα προσέγγιση να έρθετε να πάρετε το βήμα και να τοποθετηθείτε επί του θέματος και να ζητήσουμε αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των συνελεύσεων ώστε να περιλαμβάνει την επιχειρηματολογία και τον αντίλογο. Κινδυνεύουν να κάνουν τεράστια γκάφα και να αποσταθεροποιήσουν τελείως την πρωτοφανή κοινωνική ενότητα που έχει παρουσιαστεί με την κρίση. Είναι καθήκον μας να μην τους αφήσουμε!Είναι καθήκον κάθε ανθρώπου που συνειδητοποιεί κάτι τέτοιο να προσπαθήσει να το εξηγήσει και να το καταγγείλει στους ίδιους αυτούς που το κάνουνε. Αλλιώς είμαστε κι εμείς συνυπεύθυνοι.

    • Αγαπητέ φίλε ylaktor, βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις σκέψεις και παρατηρήσεις σου. Επειδή, όπως εγώ δεν έχουμε όλοι τη δυνατότητα της συμμετοχής και επομένως τη δημιουργία προσωπικής γνώμης, θα σε παρακαλούσα να δημοσιεύεις τις εμπειρίες σου. Ενδιαφέρον είναι τι συνέβη π.χ. με την νέα σου παρέμβαση. Αυτά δεν τα λένε ούτε οι δημοσιογράφοι, ούτε οι συμμετέχοντες δίκην όχλου. Αν δεν σου δώσουν βήμα δημοσιοποίησης ευχαρίστως να το κάνω εγώ.
      Φιλικά Γ.Π.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s