EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ? ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50

Αρκετοί είναι αυτοί που πλέον μιλάνε για επιστροφή στην δραχμή ως την μόνη λύση για να βγούμε από το αδιέξοδο. Ας δούμε όμως μερικές από τις σίγουρες συνέπειες ενός τέτοιου εγχειρήματος χωρίς να θίξουμε καθόλου τις πιθανές που μπορεί να είναι περισσότερες και πολύ χειρότερες.

• το χρέος θα παραμείνει σε ευρώ – αυτό σημαίνει πως σε μια υποτιμημένη δραχμή θα γίνει αυτόματα 2-3 φορές περισσότερο. Κάποιοι βεβαίως λένε να αρνηθούμε το χρέος. Σε αυτή την περίπτωση ή θα απομονωθούμε από την παγκόσμια αγορά και θα μετατραπούμε αυτόματα σε τριτοκοσμική χώρα ή θα δανειζόμαστε με επιτόκια 20%. με 25%

• θεωρούν τα σημερινά επιτόκια τοκογλυφικά ξεχνώντας πως επί δραχμής είχαμε επιτόκια από 12-17%. Φυσικά με μια εντελώς υποβαθμισμένη δραχμή τα επιτόκια τώρα θα είναι τουλάχιστον 20%

• η δραχμή θα υποτιμηθεί σε αντιστοιχία 1 ευρώ προς 600-1000 δραχμές • Αυτό σημαίνει μηνιάτικα της τάξεως των 150 χιλ δρχ δηλαδή περίπου 200 ευρώ

• Το πετρέλαιο στα 90 λεπτά το λίτρο θα αντιστοιχεί σε 600 δρχ το λίτρο. Αν λοιπόν κάποιος χρειάζεται 1200 λίτρα τον χρόνο θα πρέπει να δώσει 3 μισθούς για να καλυφθεί.

• Ο πληθωρισμός θα ανεβεί αμέσως σε διψήφιο αριθμό • Θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα σε βασικά είδη κατανάλωσης αφού με την υποτίμηση θα είναι σχεδόν αδύνατον να εισάγουμε τα αγαθά που σήμερα καταναλώνουμε. Θα είναι όλα πανάκριβα άρα προσιτά μόνον στους πλούσιους. Από τρόφιμα, φάρμακα και είδη ρουχισμού μέχρι κινητά κομπιούτερς αυτοκίνητα

• Οι ετήσιες δαπάνες αυτή την στιγμή για μισθούς και συντάξεις είναι 25 δις ευρώ ενώ για οι δαπάνες για την παιδεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις επιδοτήσεις για συγκοινωνίες , κοινωνικής πολιτικής, υγείας, άμυνας κτλ είναι άλλα 50 δις. Τα έσοδα του κράτους είναι 50 δις. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κόψουμε 25 δις άμεσα σε μια νύχτα. Δηλαδή πρακτικά χιλιάδες απολύσεις στον δημόσιο τομέα, ολοκληρωτική ισοπέδωση των μισθών – δεν μιλάμε για ένα και δύο μισθούς το χρόνο όπως τώρα αλλά για μισθούς σε αντιστοιχία της τάξεως των 400 ευρώ. Και φυσικά θα υπολειτουργούν αν δεν κλείσουν τα νοσοκομεία , τα σχολεία , η άμυνα της χώρας.

Αυτά είναι τα απολύτως βέβαια γιατί υπάρχουν κι άλλα πολύ χειρότερα που μένει να αποδειχθούν.

Φυσικά κάποιοι θα ωφεληθούν από την επιστροφή στην δραχμή. Είναι όλοι αυτοί που έσπευσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στην Ελβετία. Με μια υποτιμημένη δραχμή ένα διαμέρισμα που θα κόστιζε σήμερα 120 χιλ ευρώ θα το αγοράσουν με 25 εκ δρχ δηλαδή οι έχοντες ευρώ θα το πάρουν περίπου με 30 χιλ ευρώ. Καταλαβαίνετε πως θα κάνουν απίστευτο πάρτι αφού όλοι θα ξεπουλάνε για λίγες δραχμούλες. Οι κύριοι αυτοί έχουν κάθε συμφέρον να μας γυρίσουν στην δραχμή.

Όσοι λοιπόν μιλάτε για επιστροφή στην δραχμή θα πρέπει ή καταθέσεις στην Ελβετία να έχετε ή να είστε παραπληροφορημένος ή απλά μαζοχιστής.

Advertisements

55 thoughts on “EΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΔΡΑΧΜΗ? ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 50

 1. «Η Ρωσία έδινε δάνειο, η Ελλάδα αδιαφόρησε»
  http://citypress-gr.blogspot.com/2011/07/blog-post_14.html#more

  Δ. Καζάκης: Επιστροφή στη Δραχμή – Απαντήσεις στα παπαγαλάκια του euro…..
  http://olympia.gr/2011/06/01/%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%AE%CF%84%CF%81%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%CE%AE-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CF%81%CE%B1%CF%87%CE%BC/

  • Προφανώς δεν γνωρίζετε οπως και ο κ.Καζάκης πως τα δάνεια της Ρωσίας είναι με διπλάσιο επιτόκιο της τροικα. Απτή απόδειξη η Λευκορωσία.
   Εξάλλου ο κ. Καζάκης δεν φημίζεται για την εγκυρότητά του αφού τα ίδια έλεγε πριν λίγους μήνες για δήθεν δάνεια από την Κίνα.
   Όπως αποδείχτηκε η φήμη ράδιο αρβύλα προκλήθηκε από δήλωση του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα τον περασμένο χειμώνα στο πρακτορείο Ρόιτερς που δεν μπήκαν καν στον κόπο να μεταφράσουν.
   Η δήλωση έλεγε πως η Κίνα είναι πρόθυμη να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στα τρέχουσα επιτόκια των αγορών όταν κι εφόσον η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές.

   Καλύτρε αλοιπόν να μιλάτε για παπαγαλάκια της δραχμής!!!

 2. θα συνιστούσα να διαβάσετε καλύτερα τις δηλώσεις του Ρώσου επισήμου και να μην μπερδεύετε τις διάφορες χώρες και τα διάφορα δάνεια. Μιλάμε για την Ελλάδα καη η επίσημη δήλωσή του ήταν για χαμηλότερο επιτόκιο.

  Όσον αφορά τον Καζάκη δεν είναι ο μόνος, αν θέλετε δείτε και τα παρακάτω ή αναζητείστε στο διαδίκτυο αναλύσεις. Υπάρχουν πάρα πολλές που συνηγορούν υπέρ ενός εθνικού νομίσματος ως αναγκαίου εργαλείου χάραξης ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής (αναφέρω δύο ως παράδειγμα)

  http://www.sfedona.gr/2010/08/03/τι-ειναι-το-ευρω-και-πωσ-λειτουργησε-υ/

  Επίσης αναφέρω ότι οι τοπικές κοινωνίες που χρησιμοποιούν εναλλακτικάν νομίσματα ή τρόπους πληρωμών, δεν αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα έγινε η ζωή τους καλύτερη. (αναφέρω πάλι δύο ως παράδειγμα – περισσότερα στο διαδίκτυο)

  http://www.axortagos.gr/seira/nomisma-italoi-dimarxos-epistrofi.html

  http://ellas2.wordpress.com/2011/04/30/βόλος-αντικατέστησαν-το-ευρώ-με-την-το/

  • Αγαπητέ σεβαστή η γνώμη σας ωστόσο:

   το οτι ο ρώσος επίσημος δήλωσε κάτι δεν σημαίνει πως και αυτο θα τηρηθεί ως συμφωνία – ενα σωρό επίσημοι έχουν δηλώσει τα πάντα τον τελευταιο χρόνοπ και τίποτε δεν ισχύει

   σας διαβεβαιώνω πως ακριβώς το ίδιο παιχνίδι πάιχτηκε στην Λευκορωσία – έφυγαν από το ΔΝΤ γιατι οι ρώσοι τους υποσχέθηκαν φτημά δάνεια και τώρα χτυπάνε το κεφάλι οτυς στον τείχο

   τα παραδείγματα με εθνικό νόμισμα ή ανταλλακτικές μεθόδους που αναφέρετε δεν λαμβανονται σοβαρα υπ οψιν γιατι υπάρχουν και λειτουργούν στα πλάισια της οικονομία ςτου ευρώ – μια λεπτομέρεια που σας διέφυγε

   ακόμη και κράτη που αρν΄ξθηκαν το χρέος και ακολούθησαν άλλη πολιτική από την δικήμας όπως για παράδειγμα η Ισλανδία θα πρεέπι να γνωρίζετε πως πρόφσατα εκαναν αιτηση να μπουν στο ευρώ και έγινε δεκτή

   σας λέει κάτι αυτό;

 3. Κοιτάξτε, έτσι δεν γίνεται σοβαρή συζήτηση. Αναφέρεστε σε γεγονότα χωρίς να τα τεκμηριώνετε. Λέτε π.χ. ότι ο Καζάκης είπε κάτι και ο Κινέζος το διέψευσε. Δεν δίνεται όμως αποδείξεις.

  Η σωστή αντιμετώπιση είναι: Ο Καζάκης είπε αυτό (link με τη δήλωσή του) και ο Κινέζος απάντησε το άλλο (link με την αντίστοιχη δήλωση).

  Το ίδιο ισχύει και με το άρθρο σας. Έχετε ένα ανυπόγραφο άρθρο το οποίο είναι διάτρητο. Θα ήταν πιο τεκμηριωμένο αν αναφέρατε ποιός έγκριτος και σοβαρός οικονομολόγος τα ισχυρίζεται ή αν είναι καθαρά δικό σας, ποιος είστε εσείς και τι σχέση έχετε με την οικονομία. (π.χ. ο Καζάκης είναι οικονομολόγος)

  Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί ο αναγνώστης να κρίνει αν το άρθρο είναι σοβαρό και χαίρει επιστημονικής βάσης, ή είναι οι σκέψεις του αργόσχολου του καφενείου που αποφάσισε να το παίξει ειδικός στην οικονομία.

  Και φυσικά αυτό ισχύει και για ότι λέτε. Π.χ. οι Λευκορώσοι χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο (link με τις λεπτομέρειες) αλλιώς αυτά που λέτε μπορεί να θεωρηθούν αμπελοφιλοσοφίες. Το ίδιο ισχύει και με την κατηγορία ότι οι επίσημοι δηλώνουν τα πάντα και τίποτε δεν κάνουν. Αυτό θα μπορούσε να ειπωθεί και για την παραμονή στο ευρώ και με τα όσα λένε οι ευρωπαίοι για τη στήριξη της Ελλάδας.

  Θα περιμένω λοιπόν την τεκμηρίωσή σας, ξεκινώντας από το άρθρο σας (αναφέρομαι στην πηγή και όχι στην αναδημοσίευση της αναδημοσίευσης)

  Ευχαριστώ

  • Το δημοσίευμα για το δήθεν δάνειο από Ρωσία βασίζεται στις υποθέσεις κάποιου ελληνορώσου βουλευτή με το επιχείρημα πως δεν καταλαβαίνει γιατί ο Παπανδρέου επισκέφτηκε τον Πούτιν.

   Μα είμαστε σοβαροί; – αυτές είναι οι έγκριτες πηγές σας; ο κάθε απίθανος που κάνει υποθέσεις; ΕΛΕΟΣ!!!

 4. Καταρχάς θα ήθελα να σας πω ότι είμαι ΥΠΕΡ της ανωνυμίας του blogger για να μπορεί ελεύθερα και άφοβα να λέει τις απόψεις του. Αυτές όμως οι απόψεις είναι σκέψεις προς προβληματισμό και όχι επιστημονική διατριβή. Αν π.χ. μιλήσω για μια νέα μέθοδο για την εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, για να με πάρει κάποιος στα σοβαρά θα πρέπει να αποδείξω ότι έχω σχέση με την καρδιοχειρουργική. Αλλιώς με ποιό υπόβαθρο μπορώ να θεωρηθώ αξιόπιστος.

  Αν πάλι μεταφέρω απόψεις ειδικών, θα πρέπει να αναφέρω και τον ειδικό για να κριθεί και η αξιοπιστία του.

  Για να κλείσει η ιστορία με τον Καζάκη. Είπατε ότι τα στοιχεία ΘΑ συνυπέγραφε και ο Καζάκης. Εγώ μέχρι στιγμής δεν είδα κάποιο link που να επαληθεύει αυτό το συγκεκριμένο. Χωρίς να το δω δεν μπορώ να ισχυριστώ οτιδήποτε. Θα ήταν αφερέγγυο εκ μέρους μου.

  Παρακάτω μιλάτε πως το δάνειο και τα επιτόκια από τη Ρωσία βασίζονται σε υποθέσεις κάποιου επίσημου. Μα αν δεν γνωρίζουν αυτοί τότε ποιός γνωρίζει; Με εικασίες που μας βολεύουν θα απαντάμε; Ή έχουμε ντοκουμέντα που λένε ότι ο ρώσος επίσημος λέει ανοησίες ή δεν λέμε τίποτε, γιατί με την ίδια λογική θα μπορούσα να ισχυριστώ ότι και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε σαχλαμάρες.

  Χαρακτηρίσατε τις πηγές μου μη έγκριτες. Ας ασχοληθούμε με τις δικές σας. Θα μιλήσω για την πρώτη σας πηγή.

  αναφέρει

  ΆντριουΜπόσομγουερθ έγραψε στην γερμανική εφημερίδα DieWelt ότι, «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία χωρίς δικό τους νόμισμα ή μεταβιβάσεις σημαντικών κεφαλαίων, δεν θα ξανασταθούν στα πόδια τους».Μάλιστα, ο ίδιος, που είναι και ο μεγαλύτερος διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Pimco Europe, μιας εταιρίας από τους μεγαλύτερους κολοσσούς στον πλανήτη στις αγορές ομολόγων, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή, αφού οι αγορές δεν την εμπιστεύονται (όπως επίσης και τις άλλες χώρες των «PIGS») και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορέσει «σε μόνιμη βάση να εξυπηρετήσει το χρέος της, θα συνεχίσει το σενάριο της πτώχευσης, παρ’ όλα τα δάνεια του ΔΝΤ και της ΕΕ».

  και σχολιάζει ότι αυτά που λέει ο όπως τον αποκαλεί, είναι λάθος.

  Και το ερώτημα: Ποιός τα λέει αυτά;
  Απάντηση: Ο Ηλίας Καλλιώρας
  Ερώτηση: Ποιός είναι αυτός;
  Απάντηση: Βουλευτής της ΝΔ που επί 8 χρόνια με την ψήφο του στήριζε αυτούς που συνέβαλλαν στην οικονομική διάλυση της Ελλάδας και που ΔΕΝ πρότεινε την όποια λύση για να προλάβει το κακό παρόλο που ήταν στο τότε κυβερνών κόμμα.

  Και τώρα ξαφνικά έγινε ειδικός και χαρακτηρίζει λανθασμένους αυτούς που επιτυχημένα διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια.

  Βλέποντας λοιπόν ποιον θεωρείτε αξιόπιστη πηγή δεν θα μπω στον κόπο να διαβάσω τα παρακάτω.

  Τώρα σχετικά με το άρθρο σας και την ερώτησή σας για το ποιον εξυπηρετεί η επιστροφή στη δραχμή, θα ήθελα να κάνω με τη σειρά μου μερικές απλές ερωτήσεις.
  1. Η παραμονή στο ευρώ, ποιον εξυπηρετεί; (απόδειξη)
  2. Η επιστροφή στη δραχμή θα μας γυρίσει στο 1950, μήπως η παραμονή μας γυρίσει στο 1911;
  3. Τι επιπτώσεις θα έχει η παραμονή στο ευρώ και με βάσει ποιά στοιχεία.

  Και κλείνω (δεν θα συνεχίσω την ωραία συζήτησή μας) με κάποιες προσωπικές σκέψεις και εμπειρίες.

  Ως πολίτης μη ειδικός στα οικονομικά ακούω τους μεν να λένε να μείνουμε στο ευρώ και τους δε να φύγουμε και να γυρίσουμε στη δραχμή.
  Θεωρώ προς στιγμή ότι και οι δύο ομάδες έχουν τις καλύτερες των προθέσεων και δεν εξυπηρετούν συμφέροντα.

  Τι μπορώ να κάνω εγώ που δεν είμαι σε θέση να καταλάβω και να εμβαθύνω στα οικονομικά; Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να ανατρέξω στην ιστορία για παρόμοια παραδείγματα.

  Πριν το 2000, σε παρόμοιες περιπτώσεις με μια υποτίμηση κάπως μαζευόταν η κατάσταση. Μετά μου είπαν ότι με το ευρώ θα έχω ανάπτυξη, θα είμαι με σταθερή οικονομία, θα γίνω ζω όπως οι Ευρωπαίοι. Τι είδα; Ότι η ζωή μου έγινε χειρότερη, η ακρίβεια οργιάζει και βρέθηκα στην άκρη του γκρεμού. Και όχι μόνο εγώ αλλά και όλες οι αδύνατες οικονομικά χώρες του ευρώ.

  Αν πάω ακόμα πιο πίσω, λίγο μετά το 1821, τι βλέπω. Βλέπω έναν Καποδίστρια να αναλαμβάνει ένα χάος (όχι 1950 – χάος) όπου δεν υπάρχει καμιά υποδομή, καμιά παραγωγή και καμιά οργάνωση. Και ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνει; Είναι να κόψει εθνικό νόμισμα. Γιατί δεν χρησιμοποίησε τα σκληρά νομίσματα της εποχής (λίρα, φράγκο κλπ); Και τι πέτυχε; Πέτυχε να δώσε μορφή στο κράτος και να ξεκινήσει η ανάπτυξη (και αν δεν τον τρώγανε οι αγγλόφιλοι, γαλλόφιλοι, ρωσόφιλοι ίσως να είχε κάνει πάρα πολλά)

  Δηλαδή, η επιλογή του εθνικού νομίσματος, δοκιμάστηκε και επέτυχε. Αντίθετα το ευρώ μόνο προβλήματα έφερε μέχρι τώρα (δεν είμαστε η Γερμανία).

  Γιατί να επιλέξω ένα νόμισμα και μια πρακτική που δεν έχει δοκιμαστεί και έχει αμφίβολα αποτελέσματα (δεν έχουμε δει καμιά χώρα με ευρώ να βγαίνει από την κρίση – αντίθετα μπαίνουν κι άλλες) και να μην επιλέξω το νόμισμα που ακόμα και από το χάος έφερε αποτελέσματα;

  Αυτοί είναι οι λόγοι που εμπιστεύομαι περισσότερο τη δημιουργία εθνικού νομίσματος, από την παραμονή σ ένα ξένο νόμισμα που δεν το ελέγχω.

  • Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε – αυτή άλλωστε είναι και η γοητεία της Δημοκρατίας.

   Επιτρέψτε μου όμως να σας πω πως στα οικονομικά πρέπει να έχει γνώμη οαπλός πολίτης – είναι ατυχής η σύγκριση της οικονομίας μα την χειρουργική.
   Τα κόμματα τα εκλέγουμε και για τα οικονομικά τους προγράμματα – με αυτή την λογική δεν θα έπρεπε να μιλάμε ούτε για την παιδεία, ούτε γιατο περιβάλλον , ούτε για οτιδήποτε άλλο – ας τα κάνουν όλα οι ειδικοί για εμάς.

   Τέλος πάντων αντί να με ρωτάτε αν είμαι οικονομολόγος ας μου απαντήσετε με επιχειρήματα σε ένα προς ένα σε όσα αναφέρω και ας είμαι άσχετος από οικονομικά – έτσι θα είναι και πιο εύκολο να αντικρούσετε τα όσα λέω – δεν είναι επιχείρημα και ποιος είσαι εσύ που τα λες αυτά

   Θα σας παραθέσω λοιπόν ακόμη ένα άρθρο για τις επιπτώσεις της δραχμής
   http://kourdistoportocali.com/default.aspx?pageid=6484

   κι επιμένω – ο κ. Καζάκης δεν μας έχει πει κουβέντα για τις επιπτώσεις – μιλά μόνον για τα πιθανά οφέλη

 5. Δεν προσέχετε τι λέω. Ο πολίτης μπορεί και πρέπει να ενημερώνετε για να επιλέξει. Αλλά δεν μπορεί να γίνει ειδικός. Ακούω τους ειδικούς και επιλέγω.

  Επιπλέον όλες οι αναφορές σας είναι από ΜΗ ειδικούς. Ο ένας είναι πολιτικός διαπλεκόμενος, και το τελευταίο link είναι απόψεις δημοσιογράφων, όχι οικονομολόγων. Υπάρχει μια διαφορά. Για θέματα υγείας θα μιλήσουν γιατροί, για θέματα τεχνολογίας θα μιλήσουν μηχανικοί, για θέματα αρχαιολογίας αρχαιολόγοι, για νομικά θέματα θα μιλήσουν δικηγόροι. Έτσι και για θέματα οικονομίας, θα μιλήσουν οικονομολόγοι.

  Δεν μπορώ να θεωρήσω ειδικό ένα δημοσιογράφο. Μπορεί να πει την άποψή του, σεβαστή, αλλά ΔΕΝ είναι γνώστης του αντικειμένου και άρα τα όποια συμπεράσματά του είναι επισφαλή. π.χ. για να επιλέξω θεραπεία, θα ακούσω ένα γιατρό, μπορεί και δύο, αλλά όχι ένα δημοσιογράφο. Για να χτίσω ένα σπίτι θα ακούσω ένα μηχανικό, όχι ένα πολιτικό ή ένα δημοσιογράφο.
  Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να μεταφέρει τις απόψεις των ειδικών και όχι να το παίζει ειδήμων. Να πει τι λένε οι γιατροί, οι μηχανικοί, οι οικονομολόγοι, αλλά όχι να μιλά για ιατρικά, μηχανολογικά και οικονομικά θέματα. Όποιος το κάνει αυτό ή είναι αφερέγγυος ή εξυπηρετεί συμφέροντα.

  Ο δημοσιογράφος και γενικά ο κάθε πολίτης μπορεί να θεωρητικολογεί σε θέματα που έχουν περισσότερες από μία απόψεις και δεν υπάρχει η έννοια του σωστού και του λάθους. π.χ. φιλοσοφικά, κοινωνικά, πολιτικά, θρησκευτικά.
  Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να μιλήσει για το νόμο της βαρύτητας αν δεν είναι φυσικός ή μαθηματικός. Ούτε για μια ασθένεια αν δεν είναι γιατρός. Και όσο πιο σοβαρό είναι το θέμα τόσο πιο ειδικός θα πρέπει να είναι ο ομιλών. Δεν θα ακούσω για τις πυρηνικές δυνάμεις ένα φυσικό, ούτε καν ένα δημοσιογράφο. Θα ακούσω έναν εξειδικευμένο φυσικό που έχει ασχοληθεί σε βάθος με το θέμα και όχι έναν απλό πτυχιούχο. Το αυτό και όταν θα θελήσω να χτίσω ένα φράγμα. Δεν θα ακούσω τον τελειόφοιτο μηχανικό, ούτε το δημοσιογράφο, ούτε τον πολιτικό, αλλά τον έμπειρο σε θέματα φραγμάτων μηχανικό και τον έμπειρο περιβαλλοντολόγο για τις συνέπειες.

  Θα σας παρακαλούσα λοιπόν, όταν βάζετε κάποιο link ως πηγή να είναι από ειδικό. Μπορώ και γω να πω ότι ο τάδε νόμος είναι αντισυνταγματικός, αλλά αλλιώς θα μετρήσει η γνώμη κάποιου συνταγματολόγου. Το ίδιο και αν πω κάτι ή πει ένας δημοσιογράφος για την επικινδυνότητα κάποιων φαρμάκων. Είναι γνώμη μη ειδικού. Αν το πει όμως ένας γιατρός, τότε η άποψή του έχει περισσότερο βάρος.

  Λέτε ότι ο Καζάκης δεν είπε κουβέντα για τις επιπτώσεις. Δεν θα τον υπερασπιστώ. Αυτό όμως που δεν είδα ούτε στο δικό σας άρθρο, ούτε σ αυτά που αναφέρεστε, είναι οι επιπτώσεις αν μείνουμε στο ευρώ και συνεχίσουμε τα μεσοπρόθεσμα. Παντού αναφέρετε τι θα γίνει αν γυρίσουμε στη δραχμή, αλλά κουβέντα για το αν ΔΕΝ γυρίσουμε.

  Σημειώνω ότι το μεσοπρόθεσμο ακόμα δεν ξεκίνησε και ήδη έχουμε αστοχία των προβλέψεων.

  1. Αύξηση σοκ του χρέους
  http://www.newscode.gr/oikonomia/story/42677/ayxhsh-sok-problepei-to-dnt-gia-to-chreos-to-2012-sto-172-anti-gia-159-toy

  2. υστέρηση εσόδων
  http://www.skai.gr/news/finance/article/164571/usterisi-esodon-ston-proupologismo-/

  άρα όλοι οι πίνακες που δόθηκαν είναι λάθος και γιατί να πιστέψω την όποια πρόβλεψη από τη στιγμή που είναι μόνο στα χαρτιά και διαψεύδεται από την πραγματικότητα.

  • Προφανώς αγαπητέ καταλαβαίνετε μόνον όσα θέλετε. Στα τόσα λινκς που σας έστειλα υπάρχει η γνώμη κορυφαίων οικονομολόγων από όλο τον κόσμο – διαβαστε πιο προσεχτικά

   O Γκαρτζαρέλι είναι από τους πιο έγκριτους οικονομολόγους του Λονδίνου.
   ο επικεφαλής Γερμανός οικονομολόγος της τράπεζας Nord/LB Τόρστεν Βίντελς,

   Η στέρηση των εσόδων είναι εξαιτίας της λάθος πολιτκής των ελληνικών κυβενρήσεων και οχι του ευρώ.
   Οι ισχυρισμοί του Καζάκη είναι τουλάχιστον παιδικοί και σύντομα θα αναφερθώ σε αυτό με άρθρο μου.

   Επιμένω – γιατί δεν απαντάτε σε ένα προς ένα στα επιχειρήματά μου και να τα ανατρέψετε με αντεπιχειρήματα.

   Γιατί κατά την γνώμη σας η Ισλανδία έκανε αίτηση να μπει στο ευρώ αφού είναι τόσο καταστροφικό – μια χώρα που πρόσφατα χρεοκόπησε αρνούμενη να πληρώσει το χρέος της!!!
   Η capital.gr είναι από τις πιιο έγκριτες οικονομικές εφημερίδες
   Ο Σόιμπλε υπουργός οικονομικών της Γερμανίας
   Ο Μυτηληναίος οικονομικός παράγωντας
   Κι αν αυτολι είναι νεοφιλελεύθεροι το ίδιο δήλωσε και η Παπαρ’ηγα

 6. Το ίδιο δηλαδή μπορούσα να ισχυριστώ και γω για σας, ότι δηλ καταλαβαίνετε αυτά που θέλετε. Μου στείλατε ένα σωρό link που τα περισσότερα ήταν απόψεις ασχέτων. Το μόνο link το οποίο αποτελεί άποψη ειδικού είναι το τελευταίο. Επιτέλους ένα σωστό link με μια άλλη ενδιαφέρουσα άποψη.

  Επιπλέον δεν απαντήσατε στα ερωτήματα που σας έθεσα (δηλ σε ένα ένα τα σημεία μου).

  Την αίτηση της Ισλανδίας στο ευρώ πρώτη φορά την ακούω (εξακολουθείτε να μην δίνετε link για όσα λέτε)

  Και μια που πιάσαμε την ωραία Ισλανδία να σας θυμίσω ότι η Ισλανδία αντί να προσπαθήσει να διασώσει τις τράπεζες όπως οι υπόλοιπες χώρες, τις κρατικοποίησε. Αντί να υπογράψει μνημόνια όπως οι υπόλοιπες χώρες, κήρυξε στάση πληρωμών.

  Το αποτέλεσμα είναι ότι η Ισλανδία βγήκε από την κρίση ενώ οι υπόλοιπες χώρες πάνε από το κακό στο χειρότερο παρόλα τα μνημόνια και τα μεσοπρόθεσμα
  http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=23547&category_id=0

  Και κλείνω με μια ερώτηση: υποθέτουμε ότι μένοντας στο ευρώ και εφαρμόζοντας το μεσοπρόθεσμο και ό,τι άλλο κάποια στιγμή θα βγούμε από την κρίση. Τι θα υπάρχει στην Ελλάδα για να χρησιμοποιήσουν οι Έλληνες;

  Μετά τη λεηλασία του εθνικού πλούτου (συμβάσεις 50 ετών όπως προβλέπει ο εφαρμοστικός – άρθρο 14, παρ 1) πιστεύετε ότι θα υπάρχει έστω και μια σταγόνα πετρέλαιο ή ένας κόκκος χρυσού ή άλλου πολύτιμου μετάλλου; Αλήθεια πιστεύετε κάτι τέτοιο;

  Μέχρι στιγμής τα επιχειρήματα για το πως φτάσαμε εδώ ήταν ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, έχουν τεράστιο δημόσιο τομέα κλπ. Ξαφνικά ανακαλύπτουμε ότι και οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι, οι Ιταλοί, οι Ισλανδοί ακόμα και οι Ιρλανδοί που μέχρι πριν λίγο τους αποκαλούσαν το ευρωπαϊκό θαύμα είναι τεμπέληδες, αχαΐρευτοι και έχουν μεγάλο δημόσιο (που πηγε το θαύμα και η ανάπτυξη;)
  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63225136

  Και να σημειώσω ότι ακολουθεί και η Αγγλία

  Γιατί λοιπόν να τους πιστέψω ότι αυτές είναι οι πραγματικές αιτίες και όχι η κερδοσκοπία;

  Και γιατί να ακολουθήσω αυτό που κάνουν οι άλλες χώρες και πάνε στον πάτο και όχι αυτό που έκανε η Ισλανδία και γλίτωσε. Έχω ένα ζωντανό παράδειγμα ότι οι κρατικοποίηση των τραπεζών, η στάση πληρωμών και το εθνικό νόμισμα σε χρόνο μηδέν βγάλανε την Ισλανδία από την κρίση.

  Έχετε να υποδείξετε κάποια χώρα που πήρε τα μέτρα του μνημονίου και παρουσίασε ανάκαμψη; Είναι διεθνώς γνωστό ότι το ΔΝΤ φέρνει μόνο την καταστροφή και αυτό το έχει πει και ο ίδιος ο ΓΑΠ

  Πείτε μου ένα λόγο να πιστέψω ότι τώρα θα φέρει τη σωτηρία.

  • Νομίζω πως έτσι δεν γίνεται συζητηση.

   Σας παρεθεσα αλλους 3 οικονομολόγους ΄τουλάχιστον – εσείς εξακολουθείτε να διαβάζετε ότι θέλετε και να πηγαίνετε απο το ένα θέμα στο άλλο = ποιος σας μίλησε γιοα το μνημόνιο κι αν είναι σωστο – το θέμα μας είναι ευρώ ή δραχμή

   Αν δεν γνωρίζετε πως η Ισλανδία από του χρόνου τέτοια εποχή θα είναι στο ευρώ δεν φταίω εγώ ούτε είμαι υποχρεωμένος να σας δίνω λινκ για καθε τι που λέω – που το έχετε δει αυτο; – ανοιξυε το ιντερνετ και πληροφορξθείτε

   Ακόμη περιμένω τα αντεπειχείρηματα στο άρθρο – έχετε κάποια ή θα πηγαίνουμε από θέμα σε θέμα και δεν θα βγαίνει άκρη;

 7. Σίγουρα δεν γίνεται έτσι συζήτηση. Το θέμα μας είναι ευρώ ή δραχμή αλλά και με ποιές προϋποθέσεις. Δεν διαλέγεις μόνο το νόμισμα αλλά και τις πολιτικές και τα μέτρα που το ακολουθούν.

  Τα δικά μου αντεπιχειρήματα βρίσκονται στα link, γιατί θέλω να μιλάω με ντοκουμέντα. Αντίθετα εσείς δεν επιχειρηματολογήσατε ούτε δώσατε ντοκουμέντα για το τι μέτρα θα συνοδεύουν την παραμονή στο ευρώ.

  Μάλιστα μιλήσατε για την Ισλανδία που θα μπει στο ευρώ αλλά δεν δώσατε το link της είδησης. Μου λέτε να ψάξω να το βρω. Με την ίδια λογική θα σας πω ότι ο Ομπάμα τον άλλο μήνα θα πληρώσει τα ελληνικά χρέη. Ψάξτε και βρείτε!

  Ειδήσεις που δεν συνοδεύονται από link (έγκυρα – από αναγνωρισμένα ειδησεογραφικά πρακτορεία) δεν είναι ειδήσεις, αλλά ράδιο-αρβύλα.

  Η παραμονή στο ευρώ μας έχει οδηγήσει στα μνημόνια και στα μεσοπρόθεσμα. Αυτό που είδα είναι ότι και οι άλλες χώρες που ακολούθησαν αυτήν την πολιτική πάνε από το κακό στο χειρότερο. Καμιά τους δεν βγήκε από την κρίση, αντίθετα εισέρχονται και άλλες χώρες. Πρώτα η Ιταλία μετά πιθανόν η Αγγλία.

  Από την άλλη μεριά η στάση πληρωμών και το εθνικό νόμισμα έφεραν αποτελέσματα και δε μιλάω μόνο για την Ισλανδία αλλά και για τη Γερμανία.
  http://citypress-gr.blogspot.com/2011/06/spiegel_25.html

  Έχω να επιλέξω δηλαδή μεταξύ δύο πολιτικών (όχι δύο νομισμάτων – τα νομίσματα είναι τα εργαλεία). Η μία μου λέει ότι μένω στο ευρώ και ακολουθώ την άγρια λιτότητα και η άλλη μου λέει στάση πληρωμών και επιστροφή σε νόμισμα που το ελέγχω εγώ και όχι οι άλλοι.
  http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=23547&category_id=0

  Τώρα όσον αφορά την καταστροφολογία του τύπου πως θα καλύψουμε τις ανάγκες αφού θα μας κλείσουν όλοι τις πόρτες, μια λύση είναι (πριν την επιστροφή στη δραχμή) ο καθορισμός της ΑΟΖ και δημοπράτηση των πετρελαϊκών γεωτρήσεων. Με τις προκαταβολές που θα πάρουμε καλύπτουμε κάλλιστα τις ανάγκες μας. Μετά θα ΔΑΝΕΙΖΟΥΜΕ.
  http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=292066
  http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=25010

  Και αυτά δεν είναι δικά μου λόγια, είναι γεωλόγων και υπουργών της παρούσας κυβέρνησης.

  Όπως και η αποτυχία των μέτρων που συνοδεύουν την παραμονή στο ευρώ δεν είναι δικά μου συμπεράσματα


  Και τι έχω να κερδίσω από την παραμονή μου στο ευρώ; Μια χρεοκοπία για να σωθεί το νόμισμα; Δηλ να χρεοκοπήσει η Ελλάδα για να σωθεί το ευρώ και όχι να διαλυθεί το ευρώ για να σωθεί η Ελλάδα.
  http://www.madata.gr/epikairotita/economy/118017.html

  Και τότε (μετά τη χρεοκοπία) σε ποιά δεκαετία θα γυρίσουμε; Στο 1950 ή στο 1893;

  Γιατί λοιπόν να τους εμπιστευτώ; Γιατί να επιλέξω την πολιτική που είναι δεμένη με την παραμονή στο ευρώ από μια ανεξάρτητη νομισματική πολιτική, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της Ελλάδας και του πλούτου της. Κοινώς γιατί να παραδώσω τον τεράστιο πλούτο για ένα πιάτο φακής; Μόνο και μόνο για να μείνω στην ευρωζώνη που τίποτε καλό δεν πρόσφερε (μιλάμε για την Ελλάδα όχι για την Γερμανία)

  Ιδίως όταν τα περισσότερα μέτρα (που συνοδεύουν την παραμονή στο ευρώ) είναι αντισυνταγματικά και υπάρχει περίπτωση οι κυβερνώντες να βρεθούν και φυλακή
  http://www.elora.gr/portal/images/stories/pdfs/daily/2011/07/1349.pdf

  • Δεν μπορώ να παρακολουθήσω επιχειρήματα του τύπου ρωσος αξιωματούχος αποκάλυψε πως η Ρωσία ήθελε να μας δώσει δάνεια και η Ελλάδα αρνήθηκε.
   Όποιος ρίξει μια ματιά στο link που δίνετε εύκολα αντιλαμβάνετε πως πρόκειτε για αστειότητες. Ο υποτιθέμενος αξιωματούχος της κυβέρνησης είναι κάποιος βουλευτής στην άνω Δούμα πρόεδρος των ελλήνων της Ρωσίας – αυτό συνιστά αξιωματούχο της ρωσικής κυβέρνησης; – Στην ερώτηση πως το γνωρίζει λεέι το εξής αφοπλιστικό – «αφού ο έλληνας πρωθυπουργός συνάντησε τον Πούτιν στην Μόσχα τι άλλο θα είχαν να πουν;» – ΄

   Μα είμαστε σοβαροί;;;

   Απαντήστε μου αγαπητέ μου στα εξής πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και αφήστε τα ατελείωτα λινκς του κάθε απίθανου

   1. μπορείτε να μας πείτε ποια θα είναι η ισοτιμία ευρώ δραχμής;

   2.πόσο θα πάει ο πληθωρισμός;

   3. με τι επιτόκια θα δανειζόμαστε από τις αγορές;

   4. σε τι νόμισμα θα αγοράζουμε πετρέλαιο, πρώτες ύλες, ανταλλακτικά, φάρμακα, τρόφιμα – με ποια ισοτιμία;

   Μπορείτε εσείς ή κάποιος άλλος να δώσει κάποιες πειστικές απαντήσεις;
   Εντός ολίγου θα δημοσιεύσω απάντηση στον κ. Καζάκη που υποτίθεται απαντά σε αυτά τα ερωτήματα…

 8. Τη μια κολλάτε στον Καζάκη, την άλλη στο Ρώσο αξιωματούχο, που όλοι κατά τη γνώμη σας δεν ξέρουν τι λένε.

  Ας έρθω στα ερωτήματά σας.

  1. Η ισοτιμία δραχμής ευρώ θα καθοριστεί τη στιγμή της αποχώρησης, όπως και η τιμή εισόδου ορίστηκε κατά την είσοδό μας στο ευρώ και όχι πιο πριν.

  2. Ο πληθωρισμός θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα ληφθούν για τον έλεγχό του και την ικανότητα της τότε ηγεσίας να τα επιβάλλει. Είναι σαν να σας πω πείτε μου πόσο θα ακριβύνουν τα τρόφιμα το επόμενο εξάμηνο.

  3. Τα επιτόκια δανεισμού εξαρτώνται από τη διαπραγματευτική ικανότητα της τότε κυβέρνησης και των υπαρχόντων συμφερόντων. Π.χ. αν η Κίνα θελήσει να παίξει ρόλο στα Βαλκάνια μπορεί να δανείσει με πολύ χαμηλά επιτόκια ή αν κανένας δεν ενδιαφέρεται μπορεί να μην μας δανείσουν και καθόλου. Είναι σαν να σας ρωτώ με τι επιτόκιο θα μπορώ να δανειστώ σαν ιδιώτης από τις τράπεζες σε ένα χρόνο.

  4. Δεν είναι απαραίτητο να γίνονται οι αγορές σε νόμισμα. Μην ξεχνάμε ότι έχουμε να κάνουμε με κράτη και μπορεί να είναι με ανταλλαγές. Έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, παίρνουμε πετρέλαιο δίνουμε πρώτες ύλες, γεωργικά προϊόντα, οτιδήποτε μπορεί να ενδιαφέρει τα συναλλασσόμενα μέρη.

  Όπως καταλάβατε τα ερωτήματά σας απευθύνονται σε μέντιουμ και αφορούν παράγοντες μεταβλητούς και μη προκαθορίσιμους.

  Άλλωστε το λέτε και σεις στα σχόλιά σας των δηλώσεων Καζάκη.
  Λέτε: Είναι θέμα ηγεσίας να ελέγξει την αγορά και τη σωστή λειτουργία του κράτους. Άρα λοιπόν τα ερωτήματά σας θα απαντηθούν όταν δούμε την τότε ηγεσία.

  Έρχομαι τώρα στις προτάσεις σας για έξοδο από την κρίση. Δεν θα τις αναλύσω όλες, θα σταθώ σε δυο τρεις.

  1. ναυτιλία: Και ο Παναμάς έχει στα νηολόγιά του μεγάλο αριθμό πλοίων αλλά δεν είναι καμιά πλούσια χώρα. Για να αλλάξουν σημαία τα πλοία προϋποτίθεται η μείωση των εισφορών σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Άρα πάμε στο ίσα βάρκα ίσα νερά. Επιπλέον για να έχουν δουλειά οι Έλληνες ναυτικοί, θα πρέπει να αμείβονται όπως οι απω-ασιάτες δηλ με ψίχουλα. Αν στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται η κινεζοποίηση των ναυτικών και εργαζομένων, ναι θα έχουν δουλειά (σήμερα δεν προσλαμβάνονται όχι λόγω σημαίας, αλλά λόγω ύψος μισθού)

  2. παιδεία: για να γίνουν τα πανεπιστήμια ανταγωνιστικά και να παράγουν νέες τεχνολογίες, χρειάζονται πακτωλοί χρημάτων για εργαστήρια, υλικά και φυσικά αμοιβές επιστημόνων. Αυτά τα κονδύλια από που θα βρεθούν, θα μας τα δώσει η Ευρώπη για να την ανταγωνιζόμαστε; Μάλλον θα τα δώσει στα δικά της ιδρύματα για να έχει και το όφελος της τεχνολογίας (ως εμπορικό πλεονέκτημα). Εδώ σε ποιά βιομηχανία ή παραγωγή θα τεστάρεται η νέα τεχνολογία.

  3. μείωση του κόστους αγαθών: εδώ και 30 χρόνια όλοι οι υπουργοί φωνάζουν και απειλούν ότι θα ελέγξουν την αγορά και την ακρίβεια. Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει γιατί απλούστατο υπάρχουν τα καρτέλ και επειδή μιλάμε για ελεύθερη αγορά, δεν γίνεται να περιοριστούν με νόμο. Άρα για ευχή καλή είναι αλλά πολύ δύσκολο να γίνει. Για τη μείωση της τιμής των υπηρεσιών, χρειάζεται μείωση μισθών, δηλ κινεζοποίηση των εργαζομένων διότι ήδη οι μισθοί δεν είναι επαρκείς για να επιβιώσει κάποιος.

  Όπως καταλάβατε οι προτάσεις σας είναι μάλλον ευχολόγια και δεν έχουν να κάνουν με την πραγματικότητα. Ιδίως όσον αφορά και τον τουρισμό, με ένα σκληρό νόμισμα όπως το ευρώ, είναι σίγουρο ότι οι τουρίστες θα προτιμήσουν φθηνούς προορισμούς, δεδομένων και των ελλείψεων υποδομών στην Ελλάδα (που για να γίνουν θέλουν πάλι πολύ χρόνο και χρήμα)

  Θα χαρώ πολύ να ακούσω και τη δική σας απάντηση στα αντίστοιχα ερωτήματά μου για την παραμονή στο ευρώ.

  Δηλαδή:
  1. Με ποιό τίμημα θα μείνουμε στο ευρώ (ποιά μετρα πρέπει να παρθούν για να ανακάμψουμε; Τα του μνημονίων;)

  2. Πόσο θα φτάσει η ανεργία;

  3. Πόσο θα πέσει ο μισθός;

  4. Πόσος εθνικός πλούτος θα μείνει στα ελληνικά χέρια;

  5. Πότε θα βγούμε από την κρίση;

  (φυσικά, οι ερωτήσεις είναι ρητορικές γιατί ήδη απαντώνται δια έργων από την κυβέρνηση)

  Κλείνω υπενθυμίζοντας πάλι τα ζωντανά παραδείγματα Ισλανδίας, Γερμανίας σε αντίθεση με Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ελλάδα.

  Και μια τελευταία δήλωση του Σόρος.

  «Η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη»

  και συνεχίζει:
  «προκειμένου να σταματήσει η μετάδοση της κρίσης, η ευρωζώνη οφείλει να υπερασπιστεί το νόμισμα της.»
  http://www.madata.gr/epikairotita/economy/118017.html

  Δηλαδή για να σωθεί το νόμισμα (ευρώ) ας χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

  Ερώτηση:
  Αυτό είναι το ζητούμενο; Να σωθεί το νόμισμα ή να σωθεί η Ελλάδα και ας υποστεί φθορές το νόμισμα;

  Μπορούμε να ελέγξουμε τι θα προτιμήσουν οι Ευρωπαίοι; (το νόμισμα ή την Ελλάδα;)

  Θα συνέβαινε κάτι τέτοιο με εθνικό νόμισμα; (να αποφασίζουν άλλοι για μας)

  Σε ποιά δεκαετία θα γυρίσουμε μετά τη χρεοκοπία;

  Θα χαρώ πολύ να μου απαντήσετε σε όλα τα σημεία ένα-ένα

 9. Τι μου απαντάτε; πως δεν έχω ιδέα τι θα γίνει αν έλθει η δραχμή μόνον ένα μέντιουμ γνωρίζει – Πως είναι δυνατόν αγαπητέ να προτείνετε σε έναν ολόκληρο λαό να κάνει κάτι που θα παίξει κορώνα γράμματα την τύχη του;

  Ας τα δούμε όμως ένα ένα

  1. η ισοτιμία προφανώς θα είναι πολύ χειρότερη απο τις 335 δρχ όταν μπήκαμε στο ευρώ κι αυτό γιατί πλέον έχουμε τεράστιο χρέος και αφετέρου θα αναγκαστούμε και από μόνοι μας να κάνουμε μεγάλη υποτίμηση για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί- δηλαδή μιλάμε για νόμισμα κουρελόχαρτο

  2.λέτε πως ο πληθωρισμός εξαρτάται από τα μέτρα που θα πάρεις – παραδέχεστε δηλαδή εμμέσως πως για την σημερινή ακρίβεια δεν ευθύνεται το ευρώ αλλά τα λάθος μέτρα και οι ανύπαρκτοι μηχανισμοί ελέγχου. Ωστόσο με την δραχμή θα αρχίσεις να τυπώνεις άφθονο χρήμα για να υπερκαλύψεις το τεράστιο έλλειμμα του ισολογισμού σου. Παράγεις 50 ξοδεύεις 80- τότε έχεις τον διψήφιο πληθωρισμό στην τσέπη εκτός κι αν είσαι οι ΗΠΑ που δεν είσαι

  3. τα επιτόκια δανεισμού εξαρτώνται από την οικονομική δύναμη της χώρας αγαπητέ. Να σας θυμίσω πως επί δραχμής και σε πολύ καλύτερη την οικονομική μας κατάσταση δανειζόμασταν από 12%-17% – φανταστείτε τώρα που θα πήγαιναν.
  Όσο για τα περίφημα δάνεια από Κίνες και Ρωσίες, δώστε μας επιτέλους ένα παράδειγμα που αυτές οι χώρες έχουν δανείσει κάποια άλλη χώρα με συμφέροντες όρους. Μιλάτε με υποθέσεις και μυθεύματα – αλήθεια τι πιστεύετε ; πως αυτές οι χώρες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα;

  4. γνωρίζετε πολλές χώρες που να λειτουργούν κατά αυτόν τον τρόπο; Και σε τι κατάσταση βρίσκονται;

  Όσον αφορά τις δικές μας προτάσεις

  1.τα πλοία μας βρίσκονται στο Λονδίνο και όχι στον Παναμά – πιστεύετε λοιπόν πως η Βρετανία δεν έχει κανένα όφελος από τον ελληνικό στόλο; – άρα είναι θέμα διαχείρησης της ελληνικής κυβέρνησης

  2. στην Ευρώπη αγαπητέ όλα τα πανεπιστήμια βρίσκουν ιδιώτες χορηγούς – δεν χρειάζεσαι κονδύλια από την ΕΕ-

  3. άρα το πρόβλημα ξανά είναι οι σωστοί ελεγκτικοί μηχανισμοί και όχι το ευρώ – το ότι λοιπόν εμείς δεν έχουμε σοβαρές υποδομές ως κράτος δεν ευθύνεται η δεκάχρονη παρουσία του ευρώ γιατί με δραχμή ήμασταν εδώ και 2 αιώνες – άρα εύκολα σας λέω πως η δραχμή ευθύνεται

  Βλέπετε λοιπόν πως καθόλου ευχολόγια δεν είναι όσα σας λέω αντιθέτως ευχολόγια είναι όσα εσείς υποστηρίζεται και εντελώς εξωπραγματικά.

  Σχετικά με το ευρώ θα σας πω τα εξής

  1. το μνημόνιο δεν έχει σχέση με το ευρώ – τα ίδια μέτρα παίρνουν και χώρες εκτός ευρώ όπως η Βρετανία

  2. Γιατί θα πρέπει να ευθύνεται το ευρώ για την ανεργία; Επί δραχμής δεν είχαμε ανεργία; – η τωρινή κρίση είναι λόγω χρέους και όχι λόγω ευρώ.
  Η Βρετανία εκτός ευρώ είναι – δείτε πόση ανεργία έχει; Αντιθέτως η Φινλανδία μια χαρά τα πάει με το ευρώ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;;;;;;;;;;;;

  3. οι μισθοί έπεσαν ήδη και ο βασικό είναι κοντά στα 600 ευρώ – μήπως θυμάστε πόσο ήταν επί δραχμής; Να σας θυμίσω εγώ – 120 χιλ δρχ δηλαδή 400 ευρώ και φυσικά με την υποτίμηση πο υθα υποστεί η νέα δραχμή να υπολογίζεται στα 200 ευρώ

  4. γιατί τόσα χρόνια που ήταν σε ελληνικά χέρια τι ακριβώς κερδίσαμε ως χώρα;

  5. πολύ γρηγορότερα από ότι με δραχμή

  Όπως βλέπετε σε όλα υπάρχει απάντηση

  Από την άλλη ο Σορος και λοιποί εύχονται την χρεοκοπία μας και την επιστροφή στην δραχμή γιατί έχουν ποντάρει δις στην χρεοκοπία μας ενώ από την άλλη με δραχμή θα μπορούν να αγοράσουν τα πάντα σε εντελώς εξευτελιστικές τιμές – το καταλάβατε αυτό;

  Να σας θυμίσω λοιπόν τα οφέλη από το ευρώ

  Δρόμοι, γέφυρες, αεροδρόμια, μετρό, νοσοκομεία, υποδομές, – εξαγωγές χωρίς δασμούς, ισχυρό νόμισμα με οφέλη απέναντι στις τιμές του πετρελαίου από το οποίο εξαρτώνται τα πάντα

  Κι αν είναι πάλι να μου πείτε το επιχείρημα θα δίνουμε ντομάτες για να πάρουμε πετρέλαιο – ε τότε ο καθένας μπορεί εύκολα να βγάλει τα συμπεράσματά του

  ευχαριστώ

 10. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Όντως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη μηχανισμών που θα επιτρέπουν στο κράτος να λειτουργεί σωστά. Ὀταν υπάρχουν το κράτος λειτουργεί με οποιοδήποτε νόμισμα. Όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχουν και ως αποτέλεσμα είναι οι τριγμοί να είναι πιο δυνατοί με ευρώ παρά με δραχμή. Κοινώς στη φουρτούνα ποιο νόμισμα σου επιτρέπει μεγαλύτερους ελιγμούς διάσωσης.

  Λέτε στην απάντησή σας:

  «Τι μου απαντάτε; πως δεν έχω ιδέα τι θα γίνει αν έλθει η δραχμή μόνον ένα μέντιουμ γνωρίζει – Πως είναι δυνατόν αγαπητέ να προτείνετε σε έναν ολόκληρο λαό να κάνει κάτι που θα παίξει κορώνα γράμματα την τύχη του;»

  και το ερώτημα:

  Εσείς ξέρετε τι θα γίνει αν μείνουμε στο ευρώ; Τότε πείτε μου ποιά θα είναι τα επιτόκια δανεισμού την επόμενη χρονιά. Πότε θα μπορεί η Ελλάδα να δανειστεί με επιτόκιο 1% όπως οι τράπεζες. (αφού εσείς ξέρετε, θα ήθελα να μάθω και γω)

  Και παραβλέπετε συστηματικά αυτό που λέω για στάση πληρωμών και συνεχίζεται το τροπάραιο με το χρέος. Σας είπα ΔΕΝ αναγνωρίζω κανένα χρέος και άρα ΔΕΝ θα υπάρχει χρέος. Χωρίς χρέος μου είναι αδιάφορη η ισοτιμία. Ίσα ίσα θα πουλάω φθηνά αγροτικά και άλλα προϊόντα και θα δώσω ώθηση στην ελληνική παραγωγή.
  Επίσης θα περάσω στο Σύνταγμα την αυστηρή απαγόρευση εξωτερικού δανεισμού όπως με επιτυχία κάνανε χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα μεγάθη και οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας είναι τέτοια που καλύπτονται από την εσωτερική αγορά και τις ανταλλαγές προϊόντων που τώρα έχουν καταστρέψει (όσο κι αν το κοροϊδεύετε, λυπούμαι αλλά έτσι λειτουργούν τα κράτη – δεν είναι ιδιώτες)

  Τα έργα που έγιναν στην Ελλάδα δεν έγιναν όταν μπήκαμε στο ευρώ αλλά όταν μπήκαμε στην ΕΟΚ (τότε). Έργα υποδομής έγιναν και στην Γιουγκοσλαβία (με κοινοτικά κονδύλια) κι ας μην έχει ευρώ κι ας μην είναι ούτε στην ΕΕ. Όσο για τη δραχμή, όση και αν ήταν η ακρίβεια έπαιρνες μερικά κιλά ντομάτες να υπάρχουν. Μπορεί το αυτοκίνητο να ήταν άπιαστο όνειρο αλλά το φαγητό ήταν άφθονο και οι διακοπές στην Ελλάδα προσιτές.
  Να σας θυμίσω ακόμα (γιατί ξεχάσατε) τι βιομηχανία και τι αγροτική παραγωγή είχε η Ελλάδα το 1974 και που την καταντήσανε με τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. (ή σας διαφεύγει αυτό)

  Το μνημόνιο έχει άμεση σχέση με τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Αν γίνει παύση πληρωμών, ΔΕΝ έχουμε ανάγκη δανείων. Άρα δεν χρειάζομαι μνημόνια και λιτότητα (σ αυτό το βαθμό και με αυτόν τον ορίζοντα)

  Για τις άλλες χώρες γράφετε:

  «Όσο για τα περίφημα δάνεια από Κίνες και Ρωσίες, δώστε μας επιτέλους ένα παράδειγμα που αυτές οι χώρες έχουν δανείσει κάποια άλλη χώρα με συμφέροντες όρους. Μιλάτε με υποθέσεις και μυθεύματα – αλήθεια τι πιστεύετε ; πως αυτές οι χώρες είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα;»

  Όχι πιστεύω ότι έχουν ζωτικά συμφέροντα στον Ελλαδικό χώρο και είναι διατεθιμένοι να πληρώσουν για αυτά. Κωλοτούμπες θα κάνουν οι Κινέζοι αν τους δώσεις με ευνοϊκούς όρους τη χρήση του λιμανιού Θεσσαλονίκης. Όσο για τους Ρώσους, έχουν ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο, και η παραχώρηση ναυπηγοεπισκευαστικών δυνατοτήτων θα αμοίβονταν με καλές πετρελαϊκές τιμές ή άλλα ανταλλάγματα.

  Όπως βλέπετε λύσεις υπάρχουν και όταν (ξαναεπαναλαμβάνω) ΔΕΝ θα υπάρχουν χρέη, η φτηνή δραχμή θα δώσει ανάπτυξη.

  Αντίθετα αν υποθέσουμε ότι έχουμε ευρώ και δεν έχουμε χρέη και έχουμε και παραγωγή, τότε είναι σίγουρο πως πάλι εδώ θα καταλήξουμε.

  Ορίστε ένα παράδειγμα. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία κατασκευάζουν στυλό. Και τα δύο στοιχίζουν 1 ευρώ έκαστο. Μετά από 10 χρόνια η Γερμανία λόγω τεχνολογίας κατορθώνει και κατασκευάζει το στυλό με 0,80 ευρώ. Άμεση συνέπεια είναι ότι η ελληνική βιομηχανία θα κλείσει και η Γερμανία θα κυριαρχήσει ακόμα και στην ελληνική αγορά.

  Εκτός αν έχετε την αυταπάτη, ότι μπορείτε να συναγωνιστείτε σε βάθος χρόνου τεχνολογικά τη Γερμανία και τη Γαλλία (σε αεροδιαστημική, ναυπηγική, ηλεκτρονική, πετρελαϊκή, πυρηνική κλπ). Και μη μου πείτε ότι αν πέσει χρήμα στα πανεπιστήμια θα γίνει και αυτό σε μικρό διάστημα, γιατί και η Κίνα δίνει το άπειρο χρήμα αλλά ακόμη ένα αυτοκίνητο δεν μπόρεσε να κατασκευάσει. Ακόμα φασονατζήδες είναι.

  Θα χαρώ πολύ εκτός από τα ευχολόγια για ανάπτυξη της παιδείας και των πανεπιστημίων και της βιομηχανίας να μου πείτε πως θα μπορεί η Ελλάδα να πουλά καλύτερα και φθηνότερα προϊόντα από τις βορειοευρωπαϊκές χώρες και πως θα πουλάει τουριστικά προϊόντα φθηνότερα από τις απω-ανατολικές χώρες και την Τουρκία.

  • μιλάτε για ένα μοντελο οικονομίας αποτυχημένο – δηλαδή να γίνουμε κάτι ανάμεσα σε Βολοβία και Κούβα

   Προτιμώ ΕΕ – τόσο απλά

  • η απαντηση μου βρισκεται στο σχολιο οτυ Sir

   Αγαπητε σας το λεω για τελευταία φορά γιατι δεν έχει νόημα – σεβαστη η αποψη σας προφανως διαφωνούμε

   Τα προτυπά σας ειναι μοντέλα σοβιετικου τύπου ή Κούβας – σας λεω λοιπόν ξεκάθαρα πως με όσα στραβα και αν΄΄αποδα προτιμώ ΕΕ και ευρώ – οι τριτοκοσμικές σας φαντασιώσεις νομίζω πως αφορούν μια μικρή μειοψηφία του ελληνικού λαού – σεβαστή μεν αλλά μειοψηφία που θα πρέπει να σεβαστεί την πλειοψηφία

   φαντάζομαι πως δεν διαγωνείτε σε αυτό

 11. Εννοείται πως η πλειοψηφία αποφασίζει και γι αυτό άλλωστε ανταλλάσουμε και απόψεις για να βρούμε τη βέλτιστη λύση.

  Τα πρότυπά μου είναι Νορβηγικά και Ελβετικά. Δεν ξέρω αν εσάς σας αρέσουν τα αποικιακά μοντέλα όπου άλλοι κάνουν κουμάντο.

  Στην παρούσα κατάσταση η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει. Τώρα το λένε επιλεκτική χρεοκοπία, αύριο θα το πούνε χρεοκοπία με φρου-φρου κι αρώματα. Η ουσία είναι ότι όπως και να την πεις είναι χρεοκοπία.

  Χρεοκοπία και τεραστιο χρέος στο κεφάλι, είναι η θανατική καταδίκη. Δεν υπάρχει περίπτωση ανάτασης.

  Μόνο αρνηση πληρωμής του χρέους υπάρχει και αυτό προϋποθέτει δραχμή.
  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=21894&Itemid=139
  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=21866&Itemid=160

  Από κει και πέρα χωρίς χρέος, έχουμε ήλιο και με φθηνό νόμισμα, θα βουλιάξουμε στον τουρισμό. Με φθηνό νόμισμα συμφέρει η ελληνική γεωργία (είναι άμεση και δεν θέλει υποδομές) και σε ένα χρόνο το πολύ δύο που θα βγούνε τα ελληνικά πετρέλαια, η Ελλάδα θα βρεθεί πάλι στις παλιές δόξες.

  Αν αφήσουμε να ξεπουληθούν όλα τώρα χάριν του χρέους, ότι βγαίνει από τα πετρέλαια και τον τεράστιο ορυκτό πλούτο θα πηγαίνει σε ξένες τσέπες και εμείς θα εξακολουθούμε να είμαστε φτωχοί.

  Άρα πρέπει να σώσουμε τον πλούτο μας και όχι το νόμισμά τους και τα υπερκέρδη τους, αλλιώς δεν θα υπάρχει Ελλάδα για να συζητάμε.
  http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=21623&Itemid=139

  Φαντάζομαι πως και εσεις δεν διαφωνείτε σ αυτό.

  • Αν κοιτάζατε λίγο πιο προσεχτικά την φιλοσοφία του blog θα βλέπατε πως υπάρχουν κείμενα που μιλάνε για τα μοντέλα της Δανίας και την Φινλανδίας και γενικότερα της Σκανδιναβίας.

   Οι περισσότερες χώρες της Σκανδιναβίας είναι μέλη της ΕΕ ενώ η Φινλανδία και του ευρώ – σας ξανα ρωτώ – γιατί λοιπόν η Φινλανδία μια μικρή χώρα τα καταφέρνει μια χαρλα με το ευρώ κι εμείς όχι

   Μήπως αλλού είναι το πρόβλημα;

   Θα συμφωνήσω πως το ευρώ στήθηκε σε λάθος βάσεις αλλά πλέον όλοι το έχουν καταλάβει και σύντομα θα υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές – Η δομή της ΕΕ θα αλλάξει ριζικά και είναι ζήτημα χρόνου η ουσιαστική οικονομική ολοκλήρωση με προοπτική και την πολιτική

   Αν δεν γίνει τότε το ευρώ θα καταρεύσει από μόνο του – ας έχουμε λοιπόν λίγη υπομονή – οι καιροί εγκυμονούν σημαντικές αλλαγές

 12. Με αυτά που λέτε συμφωνείτε μαζί μου. Η Φιλανδία είναι μια χαρά γιατί 1ο δεν έχει δάνεια που την πνίγουν και 2ο έχει διαφορετική οικονομική βάση. Δεν έχει αγροτική παραγωγή, δεν έχει τους Τούρκους γείτονες ώστε να δαπανά τεράστια ποσά στην άμυνα και είναι το ανάχωμα προς τη Ρωσία και πρέπει να στηριχθεί. Όπως η Ελλάδα έδινε τεράστια ποσά στην Κύπρο μετά το 1974 για να μην ερημώσει. Οπότε αφήνουμε την Φιλανδία και πιάνουμε τις υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες και την Ελβετία που είναι καλά στα δικά τους πόδια. Πιάνουμε επίσης την Ισλανδία και τη Γερμανία που βγήκαν από την κρίση μόνο όταν έκαναν στάση πληρωμών. (και στάση πληρωμών με ευρώ δεν γίνεται)

  Ὀτι το ευρώ και η ΕΕ στήθηκε σε λάθος βάσεις είναι γεγονός πλέον. Το ζήτημα δεν είναι φιλοσοφικό του τύπου τι έπρεπε να γίνει, αλλά τι γίνεται τώρα με τις παρούσες συνθήκες. Και οι παρούσες συνθήκες για την Ελλάδα είναι 1ο το δυσβάσταχτο χρέος 2ο το διαλυμμένο κράτος (που οι αγαπητοί μας εταίροι συνέβαλλαν σ αυτό) 3ο η έλλειψη βοήθειας (μας δανείζουν για να αγοράζουμε τα όπλα τους) 4ο Είναι πρόθυμοι να μας λεηλατήσουν για να μην χάσουν τα κέρδη τους 5ο Είναι πρόθυμοι να μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε αρκεί να μην ραγίσει το οικοδόμημά τους.

  Εμείς τι θα κάνουμε; Θα κρεμόμαστε από τις ορέξεις τους ή θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Καποδίστρια, Ισλανδίας, Γερμανίας;

  Και αν τυχόν η κρίση σοβαρέψει και χωριστεί το ευρώ, τι θα γίνουμε; θα πάψουμε να υπάρχουμε; Θα περιμένουμε να ορίσουν ένα μαλακό ευρώ που δεν θα τους επιρεάζει και που πάλι δεν θα το ελέγχουμε ή θα γυρίσουμε από μόνη μας στη δραχμή τώρα που ακόμα μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο και τις συνέπειες;

  Η χρεοκοπία μας ξεκίνησε και μας σπρώχνουν προς τα εκεί
  http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=291489

  Θα περιμένουμε να διαλυθούμε δείχνοντας πίστη σ ένα μηχανισμό που στρέφεται εναντίον μας ή θα κοιτάξουμε να σωθούμε τώρα ακόμα που μπορούμε;

  Η παραμονή στο ευρώ θέλει υποδομές που θέλουν χρόνο και χρήμα για να γίνουν. Θέλει σοβαρό κράτος (που δεν υπάρχει), θέλει ερευνητικά κέντρα για παραγωγή νέας τεχνολογίας (που δεν υπάρχουν), θέλει εταιρίες εκμετάλλευσης της νέας τεχνολογίας (που δεν υπάρχουν), θέλει φθηνή ενέργεια (που ακόμα δεν υπάρχει), θέλει αναβαθμισμένα πανεπιστήμια (που ακόμα δεν υπάρχουν) και θέλει πολύ χρήμα που και αυτό δεν υπάρχει.

  Με τι προσόντα θα μείνουμε στο ευρώ και με τι κεφάλαια θα τα δημιουργήσουμε όλα αυτά και σε πόσα χρόνια;

  Η δραχμή έχει άμεσα αποτελέσματα διατί δεν θέλει υποδομές. Η αγροτική παραγωγή μέσα στο χρόνο θα αρχίσει να απαοδίδει. Ο τουρισμός το ίδιο.

  Όταν εξορίξουμε τα πετρέλαιά μας και τον ορυκτό πλούτο μας, τότε μπορούμε να μιλάμε για τεχνολογική ανάπτυξη και για ευρώ (ή για πετροδραχμές), διότι τότε δεν θα έχουμε χρέη (στάση πληρωμών) και θα μιλάμε με όρους Κουβέιτ (ως πετρελαιοπαραγωγοί).

  Οπότε κλείνω με το ερώτημα όχι τι είναι ιδανικό αλλά ΤΩΡΑ με τα παρόντα χάλια μας και την χρεοκοπία μας τι μπορούμε να κάνουμε.

 13. Σημείωση: Υπάρχει και το σενάριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει Ευρωπαϊκή Διάλυση, διότι όπως σωστά επισημάνατε

  «Θα συμφωνήσω πως το ευρώ στήθηκε σε λάθος βάσεις αλλά πλέον όλοι το έχουν καταλάβει και σύντομα θα υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές»

  Θα φανεί σύντομα. Όμως προέχει να σώσουμε την Ελλάδα και τους εαυτούς μας. Μετά σκεφτόμαστε και για το ευρώ.

  • προφανώς η χθεσινή απόφγαση απαντά σε όλες τις ανησυχίες σας.
   Νομίζω πως η ΕΕ έβαλε τις βάσεις για σοβαρές αλλαγές στις δομές της και την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβερνησης.
   Επίσης πολύ θετικό για την υπόθεση της Ελλάδας και διαψεύστηκαν όλοι οι καταστροφολάγνοι τύπου Καζάκη που πλέον είναι σοβαρά εκτεθειμένοι

 14. Αντιθέτως, η χθεσινή απόφαση εντείνει τις ανησυχίες μου, και επιβεβαιώνουν τους οικονομολόγους και αναλυτές σαν τον Καζάκη.

  Διότι και φορτωθήκαμε επιπλέον 115 δις
  http://netakias.wordpress.com/2011/07/13/enough/

  και αναβάλλαμε την αναπόφευκτη χρεοκοπία για να προλάβουν να οργανώσουν τα CDS
  http://www.bankingnews.gr/bank-insider/item/20461-απετράπει-η-χρεοκοπία-της-ελλάδας-γιατί-δεν-μπορούσαν-να-πληρωθούν-τα-cds

  και να ολοκληρώσουν τις εμπράγματες εγγυήσεις, δηλαδή το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου και την μετέπειτα λεηλασία του, αφού οδηγήσουν το λαό στην εξαθλίωση
  http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=295720

  Το τι θα γινόταν στην σύνοδο κορυφής, ήταν προαποφασισμένο με μυστική διπλωματία εδώ και πολύ καιρό.

  Και επειδή όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο καθηγητής Πετράκης, έρχεται και η «μάχη της Ιταλίας» είναι σίγουρο ότι το βάρος των Ευρωπαίων θα πέσει εκεί και όχι στην Ελλάδα. Η Ελλάδα θα αποτελεί αποικία προς λεηλασία (σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες με τα μνημόνια και τις συνθήκες) και από κει και πέρα θα ασχοληθούν με το πως θα σώσουν το ευρώ. Αυτό τους καίει.
  http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231120836

 15. Επιπλέον θα ήθελα να προσθέσω ότι το πόσο προαποφασισμένα είναι τα πράγματα και πόσο μαριονέτες είναι στην κυβέρνηση φαίνεται και από την επιλογή υπουργού οικονομικών.

  Μην ξεχνάμε ότι ο Ε. Βενιζέλος είναι νομικός και όχι οικονομολόγος και μάλιστα με πολύ καλό χειρισμό του λόγου. Είναι φανερό ότι ανέλαβε ως ο πλέον κατάλληλος για να παρουσιάζει ως θετικά και ως επιτυχίες τα όποια μέτρα και μνημόνια.

  Γιατί αν επρόκειτο να διαπραγματευτεί σοβαρά, πως θα το έκανε; Λέγοντας με συγχωρείτε μια στιγμή να μελετήσουν το θέμα οι σύμβουλοί μου, να το εκλαϊκεύσουν και μετά να δω τι θα αποφασίσω;
  Και φυσικά αν κατάλαβε καλά και δεν παρανόησε κάτι. Και αυτό να γίνεται σε κάθε βήμα της συζήτησης; Δηλαδή οι συζητήσεις θα έπρεπε να κρατάνε μήνες.

  Είναι σα να λέτε ότι θα αναλάβει μουσικός να αποφασίσει για το αν κάποια συμβόλαια είναι συμφέροντα οι όχι και δεν κρύβουν όρους παγίδες. Είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Θα στέλνατε ποτέ εσείς ένα δικηγόρο να συζητήσει για την καλύτερη δυνατή θεραπεία της μητέρας σας;

 16. Οι βάσεις για σοβαρές αλλαγές και οικονομική ολοκλήρωση είναι οι βάσεις για το μεγάλο ξεπούλημα της Εθνικής Περιουσίας (μέσω εμπράγματων εγγυήσεων) υπό την απειλή της χρεοκοπίας.

  http://www.press-time.com/new/index.php?option=com_content&view=article&id=1518&catid=13

  Χρεοκοπία που τελικά είναι αναπόφευκτη και προδιαγεγραμμένη.

  http://www.bankingnews.gr/τραπεζικά_νέα/item/21173-ετοιμάζονται-επενδυτές-–-κάτοχοι-των-ελληνικών-cds-να-ζητήσουν-την-πληρωμή-του%25C

  http://blog.alexanderhiggins.com/2011/07/25/greek-default-warns-moodys-spain-italy-belgium-41951/

  Αν την κάνουμε μόνοι μας, μπορεί να σώσουμε τον πλούτο μας. Αν μας οδηγήσουν οι άλλοι, θα είμαστε για τουλάχιστον 40-50 χρόνια αποικία (και βλέπουμε). Τι λέτε να τους συμφέρει;

 17. Τι χειρότερο έχουμε να πάθουμε άλλωστε με τη στάση πληρωμών; (στους τοκογλύφους, όχι στους μισθωτούς)

  Παράδειγμα η Ισλανδία, πέρασε ένα-δυο χρόνια δύσκολα και τώρα ανακάμπτει. Δεν είναι καλύτερο από τα 40-50 χρόνια (και βλέπουμε) και χωρίς να μας έχει μείνει καθόλου Ελλάδα;

  http://www.inprecor.gr/index.php/archives/89384

  http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/from_our_own_correspondent/9550667.stm

  Και πουθενά δεν είδα ότι είναι τόσο ανόητοι που να θέλουν να μπουν στο ευρώ.

  Επίσης οι σοβαροί κυβερνήτες κάνουν και κάτι άλλο

  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=358493&cid=5

  • προφανώς κάποιοι έχουν θορυβηθεί από την απήχηση που είχε το άρθρο μας και κάνουν απέλπιδες προσπάθειες.
   Μην αγχώνεστε – άλλωστε πλέον βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οριστική απόφαση – ή θα διαλυθεί η ΕΕ οπώτε θα έχετε κάθε λόγο να χαίρεστε ή θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση οπώτε τελείωσε το παιχνίδι για τους εραστές της νεοελληνικής μιζέριας που μας στοιχειώνει εδώ και 2 αιώνες.
   Αλήθεια τι καλό είδαμε ως λαός 2 αιώνες τώρα με δραχμή κι εθνική…»ανεξαρτησία» ?
   Μια κοινωνία συντεχνιών, βολεμένων, ημετέρων, μια κουλτουρα των κοτζαμπάσηδων, των κλεφταρματωλών που όλοι κοιτάνε πως θα την βολέψουν και να κλέψουν την πολιτεία, που η μαγκιά είναι η αρπαχτή …ατελείωτος ο κατάλογος της θλιβερής Ελλάδας που αναπολείτε και εξοργίζεστε γιατί καταρρέει….χάρισμά σας!

 18. Συγνώμη, τι σχέση έχει η δραχμή με τους βολεμένους, τους ημέτερους και τους κοτζαμπάσηδες;
  Θέλετε να πείτε ότι με το που μπήκαμε στο ευρώ έπαψαν να υπάρχουν βολεμένοι, ημέτεροι και κοτζαμπάσηδες; Σταμάτησε η ρεμούλα και τα σκάνδαλα με το που μπήκαμε στο ευρώ; Ορθοπόδησε η οικονομία και δεν εξαλήφθηκε η περίπτωση ύφεσης και χρεοκοπίας;
  Ίσα ίσα η ρεμούλα του χρηματιστηρίου έγινε λίγο πριν μπούμε στο ευρώ γιατί ήξεραν ότι μπορούν με το ευρώ να βγάλουν έξω τα κεφάλαια που θα αρπάζαν και μετά συνέχισαν με Ολυμπιακούς, Siemens, Υποβρύχια, Βατοπέδι κλπ.

  Δεν καταλαβαίνω πως τα σχετίζετε αυτά. Και πως τη φαντάζεστε την ολοκλήρωση; Με το να είναι η Ελλάδα αποικία των Ευρωπαίων που θα της ρημάζουν τον εθνικό πλούτο για να ζούνε αυτοί καλά και οι Έλληνες για να είναι «ανταγωνιστικοί» να αμοίβονται όπως οι Βούλγαροι (200 ευρώ/μήνα) και οι Ούγγροι; Εκτός αν εσείς έχετε την ψευδέσθηση ότι το ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σημαίνει ότι ξαφνικά θα έχουμε οικονομίες και ζωή Βόρειας Ευρώπης (επειδή έτσι μας βολεύει) και αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα και τους σκοπούς της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
  Μην ξεχνάτε τα μεγάλα όνειρα του «θα μπούμε στην Ευρώπη και θα σταματήσουν τα προβλήματα με την Τουρκία», «θα μπει η Κύπρος στην Ευρώπη και θα λυθεί το Κυπριακό». Είδατε να έχει γίνει κάτι από τα δύο; (δεν θα αναφερθώ σε πολλά περισσότερα όνειρα)

  Όσο για τη θορύβηση από την απήχηση του άρθρου σας, μάλλον λάθος καταλάβατε. Το άρθρο σας στερείται της όποιας λογικής βάσης. Είναι μια άποψη βασισμένη σε κάποιες ωραίες ιδέες που μακράν απέχουν της πραγματικότητας και το ότι προσπαθώ (τουλάχιστον εγώ) να σας δείξω την πραγματικότητα, δε σημαίνει ότι έχω θορυβηθεί.

  Και το ποια είναι η πραγματικότητα; Διαβάστε το δικό σας σχόλιο λίγο πιο πάνω.
  γράφετε:
  «Νομίζω πως η ΕΕ έβαλε τις βάσεις για σοβαρές αλλαγές στις δομές της και την ολοκλήρωση της οικονομικής διακυβερνησης.
  Επίσης πολύ θετικό για την υπόθεση της Ελλάδας και διαψεύστηκαν όλοι οι καταστροφολάγνοι τύπου Καζάκη που πλέον είναι σοβαρά εκτεθειμένοι»

  http://www.tvxs.gr/news/ελλάδα/moody’s-σε-«περιορισμένη-χρεοκοπία»-η-ελλάδα

  http://www.tvxs.gr/news/έγραψαν-είπαν/γβαρουφάκης-τώρα-όμως-είναι-πολύ-αργά

  http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=3750:mark-weisbort-guradian-&catid=58:oikonomiki-politiki&Itemid=182

  http://www.inprecor.gr/index.php/archives/90206

  http://logioshermes.blogspot.com/2011/07/blog-post_5447.html

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63257091

  http://www.znews.gr/ελλαδα/σε-καθεστώς-περιορισμένης-χρεοκοπία/

  Αυτά δεν τα γνωρίζετε; Δηλαδή η Ευρώπη έβαλε τις σωστές βάσεις και αμέσως μας υποβιβάσαν και μας βάλανε σε τροχιά ήπιας χρεοκοπίας.

  Λέτε επίσης:
  «προφανώς κάποιοι έχουν θορυβηθεί από την απήχηση που είχε το άρθρο μας και κάνουν απέλπιδες προσπάθειες.»

  Δηλαδή θορυβήθηκε και ο Μπαρόζο και κάνει αυτές τις δηλώσεις;

  http://www.xrimanews.gr/oikonomia/11380-bomba-o-mparozo-zhta-amesh-epaneksetash-olwn-twn-stoixeiwn-toy-mhxanismoy-diaswshs-ths-ee

  και θορυβήθηκαν κοι οι κερδοσκόποι και ξεκίνησαν τον πόλεμο στην Ιταλία και Ισπανία (καλά δεν έλαβαν υπόψη τους τις σοβαρές βάσεις της Ε.Ε.;)

  http://www.xrimanews.gr/oikonomia/11089-italia-katastrofikh-dhmoprasia-omologwn-para-th-bohtheia-ths-ekt

  Θεωρείτε σοβαρά αυτά που λέτε; Θορυβήθηκε όλη η υφήλιος από το άρθρο σας ή αυτό στερείται ρεαλιστικής βάσης και διαψεύδεται από τα γεγονότα και τις εξελίξεις;

  • χαλαρώστε αγαπητέ, προφανώς καταλαβαίνετε ότι θέλετε – δικαώμά σας.

   Θα σας το πω λοιπόβ λίγο ωμά για να το καταλάβαιτε.

   Μην συγχέεται την παγκόσμια και ευρωπαική κρίση με την εγχώρια.
   Το βαθύτερο και ουσιαστικότερο πρόβλημα της Ελλάδος δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτισμικό.

   Με ή χωρίς δραχμή δεν ε΄χει καμία σημασία , οι παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας παραμένουν ίδιες από συστάσεως ελληνικού κράτους.
   Ο μόνος τρόπος λοιπόν να υπάρξει εξορθολογισμός είναι να αναλάβουν δυτικοί τεχνοκράτες.
   Τι; θα χάσουμε την ανεξαρτησία μας και θα γίνουμε αποικία; συγνώμην αλλά δεν μπορώ να σταματήσω από τα γέλια – δηλαδή αγαπητέ μου ΑΛΗΘΕΙΑ πιστευετε πως αυτά τα 200 χρόνια ανεξάρτητου ελληνικού κράτους ήμασταν ποτέ ανεξάρτητοι;

   Αγαπητέ η κοινωνική μας κουλτούρα ανεξαρτήτως νομίσματος είναι αυτή των κοτζαμπάσηδων και των κλεφταρματολών – τώρα αλλάζουν ριζικα οι δομές και καταρρέει αυτο το σύστημα – με τι θα αντικατασταθεί; αδιάφορο αρκεί να εξαφανιστεί ότι είχαμε μέχρι τώρα, χειρότερο αποκλείεται να είναι

   Και κάτι τεαλυταίο – γιατί κανείς ήρωας του αντιμνημονιακού αγώνα από την ΑΔΕΔΥ και την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ μέχρι τους ταξιτζήδες τους φαρμακοποιούς τους φορτηγατζήδες και τους γιατρούς, από τον Καζάκη και την Σπίθα μέχρι το τιμημένο ΚΚΕ τον ΣΥΡΙΖΑ και τους αγανακτισμένους ΔΕΝ ΘΙΓΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ????

   ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΞΕΧΡΕΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΘΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

   ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΝΕΡΟΥ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ ΓΑΡΓΑΡΑ??????????????????

   Λοιπόν σε εναν τετοιο εθελόδουλο λαό που σέρνεται γονυπετής εδώ και αιώνες στην μια και μοναδική εξουσία που του πίνει το αίμα, την ορθόδοξη εκκλησία – ο μόνος τρόπος για να έχει κάποια ελπίδα είναι είναι να πέσει στα χέρια της Δύσης του ορθολογισμού έστω και υπό καθετσώς ανηλεούς καπιταλισμού.

   Νομίζω στο είπα όσο πιο ωμά και ξεκάθαρα μπορούσα

 19. Χαίρομαι που ξεκαθαρίσατε τη θέση σας. Το ότι το κράτος έχει παθογένεια αυτό είναι ηλίου φαεινότερο. Από κει και πέρα δεν πιστεύω ότι όταν πέσουμε στα χέρια της Δύσης θα υπάρξει ελπίδα. Αντίθετα θα χαθεί και αυτή. Ως παράδειγμα αναφέρω τις αγγλικές και γαλλικές αποικίες. Είδατε εσείς καμία από αυτές να είναι σαν την Αγγλία ή τη Γαλλία; Μπερδεύεται τον ορθολογισμό με τη λεηλασία.

  Όσο για την εκκλησιαστική περιουσία είναι το ίδιο με την περιουσία των εφοπλιστών. Γιατί κανένας δεν τολμά να μιλήσει για την περιουσία τους;

  Η εκκλησία ως αυτόνομη οντότητα έχει τη δική της περιουσία, όπως κάθε ιδιώτης και κάθε ίδρυμα. Η περιουσία αυτή έγινε από δωρεές πιστών κυρίως την εποχή της τουρκικής κατοχής. Μετά την απελευθέρωση, έδωσε ένα μεγάλο μέρος της στο τότε ελληνικό κράτος, ακριβώς για να γίνει κράτος με αντάλλαγμα την αμοιβή των ιερομένων από την πολιτεία.

  Και εγώ διαφωνώ με το να έχει η εκκλησία περιουσία, αλλά από κει και πέρα υπάρχουν νόμοι και θεσμοί. Όπως δεν μπορούμε να πάρουμε την περιουσία του οποιουδήποτε το ίδιο ισχύει και με την περιουσία της εκκλησίας.

  Όμως έχω μια απορία. Γιατί να πάρουμε την περιουσία της εκκλησίας και όχι των τραπεζών που τις έχουμε χρυσοπληρώσει με τις επιδοτήσεις. Αυτό θα έλυνε ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα και από την άλλη δεν θα κινδύνευαν και οι καταθέσεις. π.χ. Proton, αντί να της δώσουν τόσα δις μπορούσαν κάλλιστα να την κρατικοποιήσουν αφού δεν μπορεί πλέον να σταθεί μόνη της. Επίσης αν βάζαμε ένα μεγάλο τέλος σ αυτούς που έχουν πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία (μέσα και η εκκλησία) τα κεφάλαια που θα συλλέγονταν θα έλυναν άλλο μεγάλο κομμάτι του προβλήματος.

  Το ίδιο ισχύει και για τις περιουσίες των «βολευτών» μας. Να δωρίσουν τα ομόλογα και τα CDO και τα CDS .

  Βέβαια αυτά όλα δεν έχουν καμία σχέση με το ευρώ και τη δραχμή. Αυτά είναι άσχετα με το θέμα. Επιπλέον δε και ο Καζάκης υποστηρίζει τη δέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας (να υποθέσω ότι εδώ συμφωνείτε)

  Να μην τα κάνουμε όλα έναν αχταρμά και πηδάμε από το ένα θέμα στο άλλο. Το θέμα είναι πιο είναι το καλύτερο εργαλείο (οικονομικό) για να μπορέσει η Ελλάδα να ελέγξει τα προβλήματά της αυτή τη στιγμή και να αναστυλώσει την οικονομία της. Το ευρώ ή η δραχμή. Και όπως δείχνουν τα γεγονότα με το ευρώ πάμε από το κακό στο χειρότερο. Θέλει να κάνουμε στάση πληρωμών (στους τοκογλύφους – όχι στους μισθούς) και με μικρό χρονικό διάστημα θα έχουμε βγει από την κρίση όπως η Ισλανδία. Αλλιώς μιλάμε για 30-50 χρόνια οικονομικής σκλαβιάς τουλάχιστον. Αν αυτό είναι το όνειρό σας για τους Έλληνες δείτε το στα παρακάτω ήπια παραδείγματα (θα έρθουν πολύ χειρότερα) και μου λέτε σε πια δεκαετία (ή μάλλον σε ποιον αιώνα) θα γυρίσουμε αν μείνουμε στο ευρώ.

  http://www.e-typos.com/entheta/15/smartmoney20110220pp.pdf

  http://www.trelokouneli.gr/2011/07/blog-post_798.html

  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=1840797

  σε ποια δεκαετία γίνονταν αυτά όταν είχαμε δραχμή; (για να γυρίσουμε στο θέμα μας)

 20. Λυπάμαι αλλά σταματάω τη συζήτησή μας εδώ. Να συμφωνήσω για τη δήμευσή της αν τη θεωρείται απαραίτητη, αλλά δεν έχει καμιά σχέση με το ευρώ, τη δραχμή και την ανεξάρτητη οικονομική πολιτική. Είναι ένα άλλο τελείως άσχετο θέμα που αφορά το που θα βρεθούν πόροι και όχι το ποιο νόμισμα θα χρησιμοποιηθεί.

  Αν έχετε κάτι άλλο να προσθέσετε που να συνηγορεί υπέρ της παραμονής μας στο ευρώ θα χαρώ να το ακούσω. Αν πάλι ανακατεύετε εκκλησίες, θορύβους γύρω από το άρθρο σας (εγώ μέχρι στιγμής εμάς τους δύο βλέπω να συζητάμε) και άλλα άσχετα θέματα, τότε δεν έχω και γω να προσθέσω τίποτε άλλο γιατί η συζήτηση φεύγει εκτός θέματος και εκφυλίζεται.

  • Φυσικά και έχει σχέση η δραχμή με την εκκλησία και την νεοελληνική κουλτούρα – τόσο παράξενο σας φαίνεται; λιγο ψαξιμο θέλει και θα το καταλάβαιτε

   Μπορείτε λοιπόν να μου δώσετε μια σαφή απάντηση;

   Αν είχαμε δραχμή με τι επιτόκια θα δανειζόμασταν και πόσο θα γοράζαμε το πετρέλαιο. Μια απλή και ξεκάθαρη απάντηση χωρίς κατεβατά από άχρηστα λινκς παρακαλώ

 21. Έχετε κολλήσει στη λογική των δανείων.
  Δεν θα χρειαζόμαστε δάνεια (όπως και την απαγόρευση δανεισμού την έχουν περάσει στο Σύνταγμά τους και οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που γλίτωσαν από το ΔΝΤ)

  Το πετρέλαιο θα αγοράζεται (αρχικά για 1-2 χρόνια) με ανταλλαγή προϊόντων ή διευκολύνσεων (Ναύσταθμο – επίσημη πρόταση Ρωσίας) όπως γινόταν και στο παρελθόν (δεκαετίες 70 – 80) όπου για την αγορά όπλων ή πετρελαίου πληρώναμε με αγροτικά προϊόντα και μεταλλεύματα.

  Η Ελλάδα είναι πάρα πολύ πλούσια. Μόνο τα χρυσορυχεία Χαλκιδικής βγάζουν (επισήμως) 9 τόνους χρυσό το χρόνο. Δε θα μιλήσω για τα χρυσορυχεία στη Θράκη κλπ ούτε για τα μεταλλεία Βωξίτη, ΝΙκέλιου και ένα σωρό άλλων μεταλλευμάτων. Επίσης με τη δημοπράτηση των γεωτρήσεων των ελληνικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων νότια της Κρήτης (σας θυμίζω ότι μιλάμε για 1400 Πρίνους) θα έχουμε προκαταβολές από τις πετρελαϊκές που θα πλειοδοτήσουν (πολλά δις)

  Όλα αυτά είναι άμεσο συνάλλαγμα σε ένα δυο χρόνια (ΜΟΝΟ) γιατί μετά η Ελλάδα θα είναι Κουβέιτ και θα έχει πλεόνασμα και όχι έλλειμμα ή ανάγκη για δανεισμό. (θεωρώ ότι θα έχουμε αρνηθεί την πληρωμή του χρέους στους ξένους τοκογλύφους – αλλιώς εννοείται ότι μια ζωή θα πληρώνουμε)

  Αν δεν με πιστεύετε, πηγαίνετε σε ένα βιβλιοπωλείο και αγοράστε το βιβλίο του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών). Είναι επίσημος κρατικός φορέας και διαβάστε τι γράφει για τον ορυκτό πλούτο της Ελλάδας. Επίσημα στοιχεία από επίσημη ΚΡΑΤΙΚΗ πηγή. (σημείωση το βιβλίο κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια)

  Ελπίζω να σας κάλυψα.

  • Εξακολουθείτε να μιλάτε για σενάρια ενώ εγώ σας μιλώ γις την άμεση πραγματικότητα.
   ΄Τα επιχειρήματά σας βασίζονται σε μυθεύματα – οι ρώσοι θα μας σώσουν μπορεί και εξωγήινοι….
   Ξέρετε αγαπητέ μου κάποια χώρα στον πλανήτη πλην Κούβας και Β. Κορέας που δεν δανείζεται από τις αγορές;
   Ποιά χώρα της Λατινικής Αμερικής επικαλείστε; υπάρχει έστω μια με υγιή οικονομία – πάλι σε μυθεύματα αναφέρεστε.

   Μα είναι δυνατόν να λέτε πως για 1-2 χρόνια θα πάιρνουμε πετρέλαιο πουλώντας ντομάτες – είναι σοβαρά πράγματα αυτά – που το είδατε να συμβαίνει…έλεος και η ανευθυνότητα έχει κάποια όρια

 22. Συγνώμη αλλά κάνετε λάθος. Για 1-2 χρόνια θα παίρνουμε πετρέλαιο πουλώντας χρυσό, νικέλιο, βωξίτη, μάρμαρα κλπ και από τις προκαταβολές για τις γεωτρήσεις. (σημερινή τιμή χρυσού 1.700 δολ/ουγγιά – η ελληνική παραγωγή περισσεύει για την αγορά πετρελαίου)

  Αν δεν τα θεωρείται σοβαρά αυτά τα ποσά όπως και τα όσα λέει το ΙΓΜΕ τότε με συγχωρείτε αλλά εσείς είστε εκτός πραγματικότητας και οικονομικών μεγεθών.

  • …και ακόμη δεν μου απαντήσατε ποια χώρα της λατινικής Αμερικής έχει καταφέρει να σταθεί όρθια διώχνωντας το ΔΝΤ?

   ούτε ποια χώρα [α’ιρνει πετρέλαιο ανταλλάσοντάς το με άλλα προιόντα?

  • Αγαπητε λιγη ψυχραιμια – ξαφνικα γιναμε ελ ντοραντο!

   Ποιος θα κανει τις εξωρυξεις και μετά από πόσα χρόνια?

   Διαθέτουμε τα μέσα και την τεχνογνωσία; ΟΧΙ – δηλαδή θα εξαρτάσαι από ξένες εταιρείες…και φυσικά τα οφέλη θα τα δεις μετά από τουλάχιστον μια 5 ετία….και μέχρι τότε θα δίνουμε ντομάτες.

   Εύκολα λόγια εκτός πραγματικότητας

 23. Επαναλαμβάνω το προλεχθέν μου. Δεν έχετε ιδέα για τι πράγμα μιλάτε και η συζήτηση έχει υποβαθμιστεί τελείως και δε βλέπω λόγω συνέχισης. Θα κλείσω με δύο τελευταίες κουβέντες.

  Τεχνογνωσία για το χρυσό υπήρχε από την αρχαιότητα, όπως και για το μάρμαρο, το βωξίτη κλπ (τα μεταλλεία δεν τα ανακαλύψαμε τώρα, είναι γνωστά εδώ και χιλιάδες χρόνια) Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη τεχνογνωσία.

  Οι προκαταβολές για τα δικαιώματα εξόρυξης των ελληνικών πετρελαίων είναι άμεσες (ορισμός της προκαταβολής – υπάρχει σε κάθε λεξικό). Μετά θα ακολουθήσουν τα μεγάλα ποσοστά και όχι τα μηδαμινά.

  Με το ευρώ δεν μπορείς να κάνεις στάση πληρωμών (στοιχειώδης γνώση ακόμα και στους πρωτοετείς οικονομικών σπουδών), όπως και δεν μπορείς να ρυθμίζεις τα επιτόκια για την εσωτερική αγορά, ούτε την ποσότητα του χρήματος που θες να κυκλοφορεί ούτε μπορείς να ελέγχεις την κίνηση κεφαλαίων (δηλ να ελέγχεις πόσο χρήμα θα μένει εντός συνόρων για επανεπένδυση στη χώρα και πόσο θα επιτρέπεται να εξαχθεί)

  Χωρίς στάση πληρωμών, όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στους τοκογλύφους, κοινώς θα είμαστε από δω και πέρα οι μαύροι στις βαμβακοφυτείες (ήδη ζούμε τις συνέπειες της υπερχρέωσης)

  Στάση πληρωμών = εθνικό νόμισμα (στοιχειώδες)
  Οικονομική πολιτική ελεγχόμενη από σένα = εθνικό νόμισμα
  Έλεγχος κίνησης κεφαλαίων και έλεγχος αγοράς = εθνικό νόμισμα
  (Οι αρχές υπάρχουν σε όλα τα βιβλία που διδάσκονται στα πρώτα έτη στα οικονομικά πανεπιστήμια – Ελλάδας και Εξωτερικού – πάτε σε ένα βιβλιοπωλείο ή σε μια βιβλιοθήκη και διαβάστε τα αν έχετε την παραμικρή αμφιβολία)

  Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι και ο πρόεδρος της Βουλγαρίας αποφάσισε να μην ενταχθεί η χώρα του στο ευρώ όπως αρχικά είχε ζητήσει (εκτός αν και αυτός θορυβήθηκε από το άρθρο και βάλθηκε να σας διαψεύσει)
  http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=360362&cid=5

  • Προφανώς τα επιχειρήματά σας στέρεψαν – άλλα σας ρωτάω άλλα μου απαντάτε

   …και όταν έχετε ως πηγές πληροφόρισης το zougla.gr καταλαβαίνουμε και το επίπεδό σας μια που το θίξατε.

   Όσα ΄παραδείγματα έχετε επικαλεστεί αφορούν χώρες που βρίσκονται σε τριτοκοσμική κατάσταση άρα δεν βλέπω τον λόγο γιατί ενοχλείστε όταν μιλάω για δκαετία του 50 – εσείς ο ίδιος την προτείνετε…

   δικαιίωμά σας και όντως δεν έχει νόημα η συζήτηση – εσεις προτείνετε τριτοκοσμικα προτυπα και με αοριστολογίες και παραμυθια για σωτήρες ρωσους κινεζους εξωγηινους ζείτε στον κόσμο σας

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s