10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ και να φύγουμε στο ΜΕΛΛΟΝ

Κάθε ένα από τα παρακάτω μέτρα είναι ικανά να δώσουν τεράστια ώθηση ανάπτυξης και να μειώσουν το χρέος δραστικά. Φανταστείτε λοιπόν τι θα μπορούσε να αποδώσει ο συνδυασμός όλων αυτών.

  1. πάταξη της φοροδιαφυγής – 30 και πλέον δις ευρώ είναι τα χρωστούμενα  προς το δημόσιο από τους φοροφυγάδες. Υπολογίζεται δε πως τα ταμεία του κράτους θα εισέπρατταν αρκετά δις ετησίως με την πάταξη της φοροδιαφυγής. Αν αναλογιστούμε πως όλο αυτό το νέο σκληρό πακέτο μέτρων που δημιουργεί τεράστια κοινωνικά προβλήματα γίνεται για να εξοικονομήσουμε 6 δις ευρώ ενώ μόνον από την φοροδιαφυγή χάνουμε ετησίως τουλάχιστον 10 δις, εύκολα καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Αρκεί να σημειωθεί πως αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν προσφάτως πως 14,500 έλληνες  είναι οι μεγαλοφοροφυγάδες που εξαιτίας τους υποφέρει ένας ολόκληρος λαός!
  2. φορολόγηση κι εκμετάλλευση της εκκλησιαστικής περιουσίας – αρκεί να σκεφτεί κανείς  πως αυτή  η περιουσία εκτιμάται σε μερικά τρις ευρώ δηλαδή πολύ περισσότερα από το ελληνικό χρέος – δείτε εδώ σχετικό άρθρο για την εκκλησιαστική περιουσία

  1. ναυτιλία – κίνητρα και χαμηλή φορολογία για τον επαναπατρισμό του μεγαλύτερου στόλου στον κόσμο. Η ελληνική ναυτιλία είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο μπροστά από υπερδυνάμεις όπως οι ΗΠΑ η Κίνα, η Ιαπωνία. Ο επαναπατρισμός αυτού του τεράστιου στόλου θα έχει ως αποτέλεσμα εκτός από τα δεκάδες δις συναλλάγματος σε ετήσια βάση, την δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας αφού πέραν των εργαζόμενων στον χώρο της ναυτιλίας θα δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που θα λειτουργούν συνοδευτικά ή συμπληρωματικά.
  2. τουρισμός – η Ελλάδα παρουσιάζει το συγκριτικό πλεονέκτημα των αρχαιοτήτων που σε συνδυασμό με «πράσινες» μορφές τουρισμού αλλά και μέτρα που θα μπορούσαν να μετατρέψουν τα λιμάνια μας σε βάση των εταιρειών κρουαζιέρας για την Μεσόγειο, θα μπορούσαν να σε μια πενταετία να τριπλασιάσουν τα έσοδα από τον τουρισμό, Αν υπολογίσουμε πως αυτή την στιγμή τα έσοδα από τον τουρισμό είναι 10-15 δις ετησίως, σε μια πενταετία θα μπορούσαν να γίνουν 40 δις.
  3. συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς – όπως η UNESCO ή την WWF  για την ανακύρηξη ιδιαίτερων περιοχών της Ελλάδος που δεν είναι και λίγες ως πολιτιστικά και περιβαλλοντικά «πάρκα»  – περιοχές στις οποίες μπορούν να γίνουν επενδύσεις για ήπιες μορφές τουρισμού ή ίδρυση πανεπιστημίων όπως ακριβώς το παράδειγμα της Κόστα Ρίκα
  4. Παιδεία – έρευνα – τεχνολογία  –  την μετατροπή των πανεπιστημίων στα διεθνή πρότυπα ώστε να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύουν φοιτητές από ξένες χώρες αλλά και να παράγουν έργο κι επιστήμονες που θα βρίσκονται σε άμεση σχέση με την αγορά εργασίας και κυρίως στις νέες  και πράσινες τεχνολογίες στα πρότυπα της Δανίας και της Φινλανδίας
  5. μείωση του κόστους αγαθών – αν λοιπόν μειωθούν 40 % οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών τότε και ο κόσμος δεν θα υποφέρει  αφού θα επέλθει  μια σχετική ισορροπία με τις μειώσεις μισθών που έχει υποστεί. Από την άλλη θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί τόσο για τις εξαγωγές όσο και για τον τουρισμό που προφανώς μεταφράζεται σε δεκάδες δις έσοδα για το δημόσιο αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας. Είναι αδιανόητο ο καφές στην Ελλάδα να κοστίζει 3-5 ευρώ και στην Ιταλία 1,5 ευρώ, το δίκλινο δωμάτιο στο Πήλιο 120 ευρώ και στην Ελβετία 60 ευρώ, η επίσκεψη στον γιατρό 40 ευρώ στην Ελλάδα και 25 ευρώ στην Γαλλία, 1,4 το γάλα στην Ελλάδα και 0,90 στην Γερμανία…
  6. εναλλακτικές μορφές ενέργειας – το κόστος για πετρέλαιο για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών είναι τεράστιο. Έχουμε την τεράστια τύχη να ζούμε σε έναν τόπο που έχει τεράστια ηλιοφάνεια όλο τον χρόνο αλλά και περιοχές με πολλούς ανέμους. Εκτός από την ενεργειακή αυτονομία οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας θα μπορούσαν να μας αποφέρουν τεράστια έσοδα από την πώληση ενέργειας στην βόρεια Ευρώπη και κατά κάποιο τρόπο να εξαρτώνται άμεσα από εμάς κάτι που προφανώς θα έχει και μεγάλο αντίχτυπο στις διεθνείς σχέσεις μας
  7. πετρέλαια-ορυκτός πλούτος – σύμφωνα με τις μελέτες του πανεπιστημίου Κρήτης και τον καθηγητή γεωλογίας και ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνη Φώσκολου μόνον το Ιόνιο μπορεί να αποδώσει 20 φορές όσο ο Πρίνος και η Κρήτη 2000 φορές όσο ο Πρίνος.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, » το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα.»

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που έχει τρία σκέλη που πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο .Το πρώτο είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο για να ξεπληρώσουμε τα χρέη. Το δεύτερο , είναι ότι αυτός ο ορυκτός πλούτος είναι απαραίτητος στην Ευρώπη, μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους. Και το τρίτο είναι η γεωπολιτική δύναμη που έτσι αποκτούμε.

Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης η οποία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη», επισήμανε.

Όσο αφορά τις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη ο καθηγητής τόνισε: » Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού.»

Μάλιστα ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου είπε χαρακτηριστικά : «Η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει….2000 Πρίνους.»

Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.

Να σημειωθεί πως μεγάλα αποθέματα πετρελαίου  υπάρχουν και στο Αιγαίο αλλά και ορυκτά στην Μακεδονία-Θράκη όπως χρυσός αλλά και ουράνιο

  1. συνεργασία με την Τουρκία – μια σοβαρή και ρεαλιστική προσέγγιση με την Τουρκία για στενή συνεργασία  στο χώρο του Αιγαίου ώστε να δημιουργηθούν οφέλη και για τις δύο χώρες τόσο στον τουρισμό όσο και στα πετρέλαια θα είχε τεράστιο οικονομικό όφελος δεκάδων δις ετησίως. Αρκεί να σκεφτούμε πως εκτός από τα τεράστια έσοδα και τις χιλιάδες θέσεις εργασίας θα μειωθούν δραστικά και οι τεράστιες δαπάνες για την άμυνα. Οι στρατηγικές συμμαχίες στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής μεσογείου με    Ελλαδα, Τουρκία, Κύπρο, Λίβανο. Ισραήλ, Παλαιστίνη, Αίγυπτο θα μετατρέψει την περιοχή σε οικονομική δύναμη. Η ειρήνη και η συνεργασία συμφέρει όλους – ο πλούτος και οι δυνατότητες ανάπτυξης αυτών των χωρών είναι τεράστιες.

 Δεν είναι εξωπραγματικά σενάρια. Είναι απολύτως εφικτές προτάσεις που απαιτούν πολιτική βούληση και συναίνεση όχι από τα πολιτικά κόμματα αλλά από την κοινωνία.

Είμαστε ικανοί να τα διεκδικήσουμε ή απλώς μένουμε ικανοποιημένοι δίνοντας μούντζες στην βουλή ?

Advertisements

One thought on “10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ και να φύγουμε στο ΜΕΛΛΟΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s