«Η Ελλάδα θα επιστρέψει στα κάρα εάν φύγει από το ευρώ»

 Τα γελοία επιχειρήματα των εραστών της δραχμής, ανέραστων εραστών όπως  Λαφαζάνης, Καζάκης και λοιπά σαϊνια, είναι πως η δραχμή θα ενισχύσει δήθεν την ανταγωνι-στικότητα ενώ από την άλλη είναι αδύνατον να συνυπάρξουν σε ένα κοινό νόμισμα οικονομίες με διαφορετικό ακαθάριστο εισόδημα.
 
Δηλαδή θέλουν να μας πουν πως τις δεκαετίες το 50 μέχρι και του 90 που είχαμε δραχμή και κάναμε άπειρς υποτιμήσεις δημιουργήσαμε ανταγωνιστική οικονομία; Προφανώς όχι, άρα το πρόβλημα δεν είναι το ευρώ αλλά οι πολιτικές που εφαρμόζουμε!
Από την άλλη σύμφωνα με το σκεπτικό τους αφού οι πλουσιότερες περιοχές της Ελλάδος όπως Κρήτη και Ρόδος έχουν τεράστια διαφορά ως προς το ακαθάριστο εισόδημα με τις φτωχότερες όπως η Θεσπρωτία τότε καλό θα ήταν για την Θεσπρωτία να αποχωρίσει από την δραχμή και να κάνει δικό της τοπικό νόμισμα για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Έτσι λοιπόν η Θεσπρωτία με ένα υποτιμημένο νόμισμα και δική της τράπεζα κοπής χρήματος θα καταστεί ανταγωνιστική έναντι της Κρήτης.
Τέτοιες ανοησίες προφανώς δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις και σίγουρα δεν απαντούν τι θα συμβεί στην Ελλάδα γυρίζοντας στην δραχμή.
Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα στον γερμανικό τύπο…
Ολέθριο για την Ελλάδα θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της από την ευρωζώνη ο γερμανός μάνατζερ Κλάους Καλντεμόργκεν. Πάντως, αντιμετωπίζει αισιόδοξα τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και απονέμει εύσημα στην Ά. Μέρκελ.

 Αισιόδοξα αντιμετωπίζει την κρίση χρέους της ευρωζώνης ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS, Κλάους Καλντεμόργκεν, που συμμετείχε σε συζήτηση της επενδυτικής επιθεώρησης Börse-Online. Ο κ. Καλντεμόργκεν εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στροφή στην ιταλική πολιτική σκηνή, αλλά και για τον τρόπο που η Άγκελα Μέρκελ διαχειρίζεται την κρίση χρέους, επιδιώκοντας την αποκατάσταση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ευρωζώνη.

Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία

«Η Ευρώπη έχει τη δυνατότητα να κάνει την έκπληξη ήδη από το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς σε αντίθεση με τις ΗΠΑ που μάλλον θα μας απογοητεύσουν» είπε ο γερμανός μάνατζερ.
Αναφερόμενος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ο Κλάους Καλντεμόργκεν προειδοποίησε τους Έλληνες να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Εάν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή, στη θέση των Φολκσβάγκεν θα έλθουν τα κάρα με τα μουλάρια. Η Ελλάδα θα γίνει φτωχότερη και από την Αλβανία και αυτό θα πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα στους Έλληνες», υπογράμμισε ο επικεφαλής της εταιρείας διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων DWS.

Δεν αρκεί η υποτίμηση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας

Δεν θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα η επιστροφή στη δραχμήΣτο ίδιο περίπου συμπέρασμα καταλήγει και η εφημερίδα Financial Times Deutschland σε άρθρο της με τίτλο «Υποτίμηση και τελειώσαμε». Στο άρθρο καταδεικνύεται ότι είναι εσφαλμένη η άποψη πως αρκεί η υποτίμηση του νομίσματος για να ανακτήσει η Ελλάδα την ανταγωνιστικότητά της. Αντίθετα, τα παραδείγματα της Ελβετίας και της Μεγάλης Βρετανίας αποδεικνύουν ότι η υποτίμηση από μόνη της δεν επιφέρει αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Άλλωστε, τονίζει ο αρθρογράφος, αν ίσχυε αυτό θα έπρεπε η Ελλάδα να εισέλθει το 2001 στην ευρωζώνη διαθέτοντας μία τρομερά ανταγωνιστική οικονομία, καθώς μεταξύ του 1970 και του 2000 είχε εικοσαπλασιαστεί η συναλλαγματική ισοτιμία μεταξύ Μάρκου και Δραχμής. Ωστόσο, η Ελλάδα είχε μεταξύ 1970 και 2000 κατά μέσο όρο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ύψους 3,3% του ΑΕΠ, ενώ μόνο το 1972 καταγράφηκε πλεόνασμα.

Σταμάτης Ασημένιος, dpa, FTD

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s