Πράγματα που μπορούν να γίνουν …χτες! Τα «ισοδύναμα μέτρα» και η υποκρισία του πελατειακού πολιτικού συστήματος

Πολλή κουβέντα γίνεται για τα περίφημα ισοδύναμα μέτρα. όλοι τα μυρηκάζουν, αλλά συγκεκριμένο τίποτε. Όποιος έχει κάτι να προτείνει ας το κάνει παρακάτω σε σχόλια. Για αρχή παραθέτω μερικά από τα πολλάκις κατατεθέντα δικά μου. Θυμίζω ότι ο τζερτζελές των τελευταίων ημερών υποτίθεται ότι γίνεται για την εξεύρεση €600 εκατ. Οπότε αρχίζω, όποιος θέλει συνεχίζει:

1. Κατάργηση του άρθρου 32 του 3723. Οικονομικό αποτέλεσμα: εξοικονόμηση €604 εκατ από το προϋπολογισμό. Κοινωνική επίπτωση: καμία. Τι σημαίνει; Η κάλυψη των ασφαλιστικών των 21.500 εργαζομένων της ΔΕΗ (και των συνταξιούχων) θα γίνεται με €25-€27 χιλ ευρώ το κεφάλι, έναντι €10 χιλ το κεφάλι για τον μέσο ασφαλισμένο.

2. Σπάσιμο της Αγροτικής Τράπεζας σε δύο, απορρόφηση των «καταθέσεων» και «υγιών δανείων» από άλλη Τράπεζα (π.χ. Εθνική), τα υπόλοιπα υπό εκκαθάριση σε bad bank (υπάρχει νομικό πλαίσιο). Οικονομικό αποτέλεσμα: (α) €860 χιλ ετησίως αμοιδές Δ.Σ. (τα €570 τα παίρνουν δύο άνθρωποι), (β) μειωμένες ανάγκες επανακεφαλαιοποίησης τραπεζών κατά €2.5 δισ περίπου από το PSI και ένας θεός ξέρει πόσα από τα θαλασσοδάνεια – κατ ελάχιστον €90 εκατ τόκων ετησίως από τον προϋπολογισμό. Κοινωνική επίπτωση: δυνητικά καμία (απολύσεις για όποιον θέλει να κάνει σε δεύτερο χρόνο) (γ) είσπραξη μέρους του κεφαλαίου (έστω 30% μέσος όρος) μη εξυπηρετούμενων δανείων – δυνητικό όφελος διακανονισμός (μέχρις διαγραφής) δανείων, κυρίως αγροτικών.

3. Εγγύηση καταθέσεων ανεξαρτήτως ύψους (ας πούμε στις 8/2/2012) όλων των μη συστημικών τραπεζών (όλες πλην Εθνική, Αλφα, Eurobank, Πειραιώς – έχουν το 92% της αγοράς), καμία ενίσχυση επανακεφαλαιοποίησης. Οικονομικό αποτέλεσμα: εξοικονόμηση €4 δισ επανακεφαλαιοποίησης, κάπου €140 εκατ το χρόνο τόκοι. Πιθανό αποτέλεσμα: εξαναγκασμένες συγχωνεύσεις ή κεφαλαιοποίηση από μετόχους ή χρεοκοπία. Κοινωνική επίπτωση: απώλεια 1.000-1.500 θέσεων εργασίας (στη χειρότερη περίπτωση) – με €20 χιλ ετήσια αποζημίωση (μάλλον πλουσιοπάροχη) μέγιστο κόστος €30 εκατ ετησίως. Δυνητικό όφελος: διακανονισμός δανείων ιδιωτικών.

4. Ενοποίηση των Ταμείων σε τρία (ή και ένα). Προσφορά προς τα Ταμεία να δώσουν στο κράτος τα €4 δισ της γλύκανσης Μέρκελ έναντι «επ’ άπειρον αντιπαροχής» ύψους 21.3%. Κοινωνική επίπτωση: καμία (όσα έπαιρναν τα Ταμεία πριν το PSI από τόκους ομολόγων, τόσα θα παίρνουν και μετά. Οικονομικό αποτέλεσμα: δεν χρειάζεται επανακεφαλαιοποίηση Ταμείων (ή μεταφορά περιουσίας). Μείωση χρέους κατά €4 δισ (€140 εκατ το χρόνο). Τα ελλείμματα των Ταμείων ούτως ή άλλως θα καλύπτονται από τον προϋπολογισμό. Εναλλακτικά, τα €4 δισ μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την περίφημη ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τι λέτε, καλά τα πάω; Έχω καμιά πενηνταριά ακόμη. Ας κάνουμε μια γρήγορη σούμα:
1. Μείωση χρέους: €10.5 δισ, ή 4.5% του ΑΕΠ
2. Μείωση δαπανών: €950 εκατ (150% των προβληματικών €600 εκατ που οδηγούν σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, συντάξεων, κλπ)
3. Εγγύηση ελάχιστης συμμετοχής από τον προϋπολογισμό στα Ταμεία.
4. Καμιά απώλεια θέσης εργασίας χωρίς τουλάχιστον ικανοποιητικότατη αντικατάσταση εισοδήματος.
5. δεν συνεκτιμήθηκε κανένα όφελος από συνέργειες (συγχωνεύσεις).

του Γιώργου Προκοπάκη 

(από το fb και την ομάδα Μεταρρυθμιστική Αριστερά)
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s